Jump to content

Grafiker Hakkında Makale


Hydraus

Önerilen Mesajlar

10 MADDEDE GRAFİK TASARIM;

 

1)-Bir hizmeti veya bir düşünceyi yaymak, benimsetmek veya bir ürünü tanıtmak ya da sattırmak için kullanılacak tüm kompozisyonların hazırlandığı,

 

2)- Kompozisyonda; metin, yazı (tipografi), resim, desen, çizgi ve fotoğraf düzenlemelerin yapılıp renklerinin ayarlandığı,

 

3)- Çalışmanın baskı (CMYK) veya görüntü (RGB) olarak, ya da çeşitli basım, sunum ve iletişim tekniklerine uygun hale getirildiği ;

 

4)-İletişim meslek alanı ile güzel sanatlar meslek alanı arasında çok özel bir yere ve konuma sahip olan;

 

5)-Güzel sanatların temel kurallarının, tasarım-iletişim teknolojileri prensipleriyle birleştirildiği,

 

6)-Mesajın kestirme ve sembolik anlatımlarla etkili ve akılda kalıcı tarzda veya iz bırakıcı şekilde görsel anlatım biçimine dönüştürüldüğü;

 

7)-Daha çok reklam, tanıtım, basım-yayın ve iletişim sektörünün içindeki mecra ve medyalarda faaliyet gösteren,

 

8)-Sanayi, endüstri, ticaret, turizm, eğitim, sağlık ve kültür sektörlerine hizmet eden,

 

9)- Temelini kültür, bilim ve sanatın evrensel kurallarından alan sanata "Grafik Tasarım" sanatı, bu işin eğitimini alarak yapan kişilere "Grafiker" (Almanca) veya "Grafik Tasarımcı" (Türkçe) veya Graphic Designer (İngilizce ) denilir.

10)-Amerika ve Avrupa'da Trade Art (Ticari Sanat) olarak da ifade edilir. Sinema, çizgi film, karikatür, resim, fotoğraf ve hüsn-ü hat (güzel yazı-Calligraphy) sanatlarıyla bazen iç içe bazen yan yanadır. Gelişmiş toplumlarda hemen hemen her sektörün ihtiyaç duyduğu sanat'tır.

 

(Bu tanım Faruk Çağla'ya aittir, ancak isim belirtilerek alıntı yapılabilir. Başkasının imzasıyla yayınlanamaz.)

 

 

Işte grafıker kelimesi almanca olduğu için mac operatörü ile, uygulamacı grafiker ile alakası yoktur.

 

Grafiker uygulamacı grafikerdir, veya mac operatörüdür ifadesi yanlıştır, tasarımcı grafiker sade grafikerden üstündür sanısı ise sadece sanıdır, doğru değildir.

 

Grafiker kelimesi gerçekte Amerikancadan tercüme edilmiş olan grafik tasarımcı demenin Almanca şeklidir.

 

Grafikeri, tasarımcı grafikerin altında görenler bilerek veya bilmeden bir çarpıtmaya alet olmaktadırlar.

 

Böyle sananlar kurnaz Türk patronlarının kandırmacalarına inanmaktadırlar.

 

Bu patronlar daha az maaş vermek için mac operatörlerini siz grafikersiniz, diye aldatıp gaza getirerek, adeta eczacı kalfasına eczacı kimliği vererek, veya hemşireye doktor süsü vererek hem müşterilerini hem de bu çalıştırdıkları personeli aldatmaktadırlar. Çünkü grafik tasarımcı deseler işin içine yapmadıkları tasarım girecek. Veya müşteriye yaptırdıkları tasarım girecek. Uygulamacı grafiker de diyemezler, işi küçümsemiş olurlar, o nedenle her manaya çekilecek grafiker demekteler ve sıyrılmaktalar.

 

Zavallı müşteriler de tasarımcıya tasarım tarif ettiklerini sanarak egolarını tatmin etmektedir. Tasarım parası ödememektedir, çünkü tasarımı kendilerinin yaptığına inanmaktadır... Bilgisayarı kullanan aslında operatör olduğunu hissetmekte ama duruma razı olmaktadır... Kendisini operatör diye görse bile, hem patronu hem de müşterisi tarafından grafik tasarımcı diye görülmesi onu gizliden mutlu etmektedir. İşte bu ortama en uygun kelime grafiker kelimesi cuk oturmuştur. Adeta bir kurtarıcı gibi imdada yetişmiştir.

 

Bu arada ucuzlayan gerçek grafik tasarımcının mesleği ve emeği olmaktadır.

 

İşte bunu hisseden tasarımcılar veya ajans sahipleri tasarımcı grafiker, grafik tasarımcı, yaratıcı grafiker gibi terimleri öne çıkartarak uygulamacı grafiker veya mac operatörünü kastetmediklerini inceden hissettirmektedirler.

 

Graphic designer olan İngilizce kelime ise 1950’lerden sonra yayılan amerikan modası ile dilimize girmiş bir kelimedir. Yukarıdaki kasıtlı nedenlerin dışında da kasıtsız olarak halkımız kısa olduğu için grafik dizayneri (tasarımcısı) yerine grafiker kelimesini tercih etmektedir.

 

GRAFİKERLİĞİN OLMAZSA OLMAZ KURALI TASARIM BİLMEK'TİR. GRAFİK TASARIM BİLMEYEN KİŞİYE GRAFİKER DENMEZ. DENEMEZ.

 

TASARIMIN NE OLDUĞU İSE ULUSLARARASI NORMLARLA BELİRLENMİŞTİR. BİLGİSAYARCININ YANINA OTURAN MÜŞTERİNİN YAPTIRDIĞI ŞEYE TASARIM DEMEK İÇİN O ŞEYİN ULUSLARARASI GRAFİK NORMLARINA UYGUN OLMASI GEREKİR.

 

BEN GRAFİKERİM DİYEN KİŞİNİN DE ÜRETTİĞİ ŞEYİN TASARIM OLMASI İÇİN YUKARIDAKİ 10 MADDEYE UYGUN olması ve ULUSLARARASI NORMLARA UYGUN OLMASI GEREKİR.

 

ULUSLARARASI İNŞAAT, MEKANİK vs. NORMLARI ve STANDARTLARI OLDUĞU GİBİ, GRAFİK NORMLARI DA VARDIR. Ben Grafikerim diyenin bunları BİLMESİ lazımdır.

 

Sadece PROGRAM bilmek, Komputer kullanmak, GRAFİKER olmak için YETMEZ!

 

 

GRAFİKER KISACA;

 

* Grafik tasarımcıdır.

 

* Güzel Sanatlar meslek grubu içinde Müzisyen, Besteci, Yazar veya Ressam gibi sanatçıdır.

 

* Fikir ve Sanat Eseri Kanuna göre Grafik Tasarım Eseri Sahibidir.

 

 

GRAFİKER Neleri Bilmelidir?

 

* Grafiker her şeyden önce eski ustaların bildiği ışık, gölge, renk, doku, perspektif gibi resmin temel kurallarını bilmelidir.

 

* Fotoğrafçılığı iyi bilmelidir.

 

* Matbaacılık, yayıncılık ve iletişim kurallarını bilmelidir.

 

* Sanat tarihini ve kültürünü, uygarlık tarihini bilmelidir.

 

* Yaşadığı toplumu bilmeli, dünyanın farkında olmalıdır

 

* İyi bir tasarımcı olması için AYDIN kimliğine sahip olmalıdır.

 

D.S. (Dijital Sonrası) dönemde;

 

* Dijital görüntü teknikleri (dijital fotoğraf, web ve multi medya)

 

* Dijital Tasarım (bilgisayarda tasarım programları)

 

* Dijital Baskı gibi 3 önemli aşamayı bilmek durumundadır.

 

 

HERKES GRAFİKER OLMAK İSTİYOR MU?

 

Evet, grafikerlik kolaylıkla ve ucuza öğrenilen getirisi yüksek bir meslek gibi görülmekte; hatta duvarcı, sıvacı, elektrikçi gibi mesleklerden grafikerlik mesleğine geçişler fazlasıyla olmaktadır.

 

Bütün bunlardan habersiz olmak demek; her önüne gelenin grafiker olmak istediğini bilmemek , grafikerliğin ayağa düştüğünü görmezden gelmek veya bu durumdan rahatsız olmamak demektir.

 

Grafikerliğin kolay meslek olarak görülmesi ya cehaletten ya da ihanettendir.

 

Yukarıdaki 10 madde iyice incelenecek olursa ve grafikerin neleri bilmesi iyi okunursa bu işin ne kadar önemli, ciddi ve kapsamlı olduğu görülecek ve 3-4 aylık kurslarla öğrenilmeyeceği anlaşılacaktır. Ayrıca bu işin bir ekip işi olduğu ve web grafikeri, matbaa grafikeri, ajans grafikeri, ambalaj grafikeri ve kurumsal kimlik grafikeri gibi dallara bölünmesinin gerekli olduğu, her dalda ayrı uzmanlaşmalara gidilmesi gerektiği, meslek içinde çeşitli hiyerarşilerin olması gerektiği anlaşılacaktır.

 

Dolayısı ile bu mesleğin sadece kazancı ve cazibesi herkesin ilgisini çekmekte, bu alanda haksız kazançlar ve haksız rekabet ile sanatın yozlaşmasına neden olunmakta, kolay kazanmak isteyenler mesleği ucuzlatmakta, GRAFİKERLİK sanat iken zenaat haline dönüştürülmektedir.

 

Bundan habersiz olanlar, nasıl oluyor da grafikerim demektedirler?

 

Bu soru cevap beklemektedir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...