Jump to content

Önerilen Mesajlar

EJDERHALAR: GERÇEK Mİ EFSANE Mİ?

 

http://www.dharmarose.com/graphics/goods/treefree/dragons/xl_TF52004.jpg

 

Ejderhalar, hemen hemen her kültürde yer edinmiş varlıklardır. Birçok kültte varlıklarından bahsedilmesi gibi ejderhalarla iletişim için gerekli majikal ritüeller veya bilgilerde bulunmaktadır. Ejderhalar genel olarak birçok kültürde uçan büyük yılan şeklinde, zeki, akıllı, bilge ve sihre sahip varlıklar olarak geçer. Yalnız batıda kanatlara sahip bir sürüngen olarak resmedildiği görünür. Hristiyan propogandacıların kötülemek amacıyla ejderhalara batıda yaratık canavar ve şeytani bir varlık mührü vurmuşlardır. Batıda ki bir çok paganist kültüre (Druidler, keltler vs.) şeytani sıfatlar takan Hristiyanların buna da kötü demesi beklenen bir olgudur tabi ki. Ama tüm kültürlerde bilge varlıklar olarak anılması onların bilge olduklarını gösterir.

 

 

Ejderhalara değer veren kültlerden birisi ise bizim kültürümüzdür. Osmanlılarda ve daha eski türk kavimlerinden ejdarhaya “evren” denmekteydi. Ve eski türk mitolojilerinde dünyayı, gezegenleri çevip çeviren, döndüren bilge varlıklar olarak bahsedilmiştir:

"yarattı kör , evren tuçi evrülür.

anıng birle tezginç yine tezginir " (yusuf has hacip)

 

türkçesi:

 

"yarattığı evren durmadan döner,

onunla birlikte zaman da döner"

 

http://th07.deviantart.net/fs13/PRE/f/2007/055/8/f/evren_by_mahlukat.jpg

 

Bu dizelerden şunu anlıyoruz ki türk mitoloji ve destanlarında evren dünyayı çevip çeviren bir varlık olduğu gibi zamanı da kontrol eden bir varlıktır. Ayrıca Hacı Bektaşi Veli ile ilgili şöyle bir anlatı vardır: “hacı bektaş kapısını berkitip içeride evren donunu giyip başını rast kapıdan yana koyup yattı.” Eski türklerin “yedi başlı evren”i anadolu’da da karşımıza çıkar. (“erenler evreni karaçuk çoban / ademiler evreni deli dumrul– dede korkut) Ayrıca Göktürklerde de onyedi başlı evren kutsal sayılmaktadır. Eski Türklerin “12 Hayvanlı Takvimi”nde de yer almıştır

Şu da bir gerçek ki Anadolu’da ki birçok cami, medrese, kervansarayda ejderha motifleri resmedilmiştir. Buradan da anlaşılmaktadır ki evren yani ejderha bizim kültürümüzün de en önemli temalarından biri aslında.

 

Bizim kültürümüz dışında ortaçağda ejderhalara dair birçok bilgi mevcuttur. Özellikle ejderha söylemleri Fransa,Almanya,İsviçre,Avusturya bölgesinde yaygındır. Ortaçağda Ejderha söylencelerinin en ünlüsü Rodos Ejderhası idi Sonunda Dicudone de Gazon isimli rodos şovalyesince öldürülmüştür.

 

http://www.ucandaire.org/imaj/Deniz+Kasakolu/10019032-the-fearful-dragon-of-rhodes-is-slain-by-the-bold-knight-dieu-donne-de-gozon-posters.jpg

Rodos Ejderhası

 

Çin ve Uzakdoğu kültlerinde zaten ejderhaların başlıca sembolleri olduğunu biliriz. Zeki, bilge ve ruhsal olarak gelişmiş varlıklar olarak geçerler. Hatta çin burcunda da yılları vardır. Ejderha festivalleri düzenlenir, bayraklarında sembollerinde sıkça kutlanır. Türk kültürüyle benzer unsurlar taşımaktadır.

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e3/Japanese_dragon%2C_Chinese_school%2C_19th_Century.jpg/180px-Japanese_dragon%2C_Chinese_school%2C_19th_Century.jpg

Çin Ejderhası

 

Sümer, Mısır ve diğer kültlerde de ejderha motifleri çokça yer almaktadır ve efsanelerinde adları geçmektedir.

 

Bu konuda bu efsane gibi görünen varlıkların hala gerçekçiliği konusunda şüpheleriniz olabilir. Ejderhaların her kültürde yerlerini alması ve önemli fonksiyonda bulunmaları onların bir zamanlar yaşamış olduklarının göstergesidir. Öte yandan ejderhaları çağırmak üzere çeşitli majikal ritüellerde kültürlerde mevcuttur. Kesin kanıtlar bulunamasa da bazı basit düzeyde fosiller vardır. Ejderhaların varlıkları konusunda en mantıklı görüş boyut varlıkları olmasıdır. Boyutlarda insanlar dışında birçok farklı varlık türleri yaşamaktadır. Bunlardan bir grubunda ejderhalar grubu olması yadırganamaz. Kültürlerde yoğun etkileri olması onların insanlarla irtibat halinde bulunabileceklerini veya bir dönem dünyada bedenlenmiş olabileceklerini gösterir. Ama bu bedenlenmenin fazla uzun sürmediği de aşikardır.

 

http://www.earthsongtiles.com/celtic6x6dragon-mossy.jpg

kelt ejderhası motifi

 

Her ne kadar bunlar efsanevi gibi gelse de, dünya oldukça büyük ve içinde gizemler barındıran bir yerdir. Öte yandan geçtiğimiz yıllarda ejderhalar üzerine kurulu bir şifa sistemi de gelmiştir: Ra-sheeba.

Ra-sheeba mısır kökenli bir enerji çeşididir ve sırf sembollerle çalışmaktadır. Ra-sheeba hakkında alınan bilgilere göre bu enerji antik mısırda Firavun Akhneton zamanında geldiği ama dünyada çapa bulamadığı için yok olduğudur. Pen Gough İsimli ejder rehberi olan Merlyn Brethreck Türkiye’de yaptığı bir röportajda ejderler hakkında şu bilgileri veriyor (ejderlerle alakalı kısımları veriyorum): "Ejderler kendi bilgelikleriyle kendi hikmetleriyle geliyorlar zaten. Ejderler korumada yapabilirler . Onlar çok bilge varlıklar oldukları için kendi bilgeliklerini getirirler. Ve tabii ejderlerin diğer rehberlerden çok daha güçlü korumalar yapabilir. Bella Antora ejderlerin kraliçesi. Aynı zamanda Ejder Yüksek Konseyi başı. O, 10. boyuttan bir varlık ayrıca. Genellikle sarayında oturuyor ve her yere elçiler gönderiyor.” Ve bu bilgilerin devamında her kişinin bir ejderha eşlikcisi olduğu ve Bela Antora’dan bunu isteyebileceği açıklanıyor. Ra-sheeba hakkında daha detaylı açıklamaları forumumuzda bulabilirsiniz.

 

http://www.lair2000.net/Chinese_Dragons/Dragon_Social_Order/whitfog.jpg

 

Genel olarak ejderhalardan bahsettik. Birçok kültürde varlıklarına dair bilgiler ve majikal çalışmalar mevcut. Bu bilge varlıkların kesin varlığı yokluğu bilinemezken benim şahsi deneyimlerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki, evet ejderhalar vardır ama bedenli varlıklar değil boyutsal varlıklardır. Buna ek olarak başta yaptığım gibi bir dönem dünyaya bedenlendiklerini ve karanlık, aydınlık ejderlerin var olduğunu düşünüyorum

 

Efe Elmas

Kaynaklar;Mahlukat, Vikipedia, Ra-sheeba, Merlyn'in gizli 21 dersi ve şahsi deneyimler

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

şahsen ateş püskürten ejderha cinsine olmuş olma olasılığı veriyorum :) çünki gazımız geldiğinde çakmağı tuttuğunda bir alev meydana çıkıyor ağzındada ona benzer gaz bezleri olur bir şekildede bir ateşleme mekanizmasıda olabilir :) bu arada sanırım neverin kattan kastı boyuttu ? öylemiydi ? :)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ejderhalar'ın eskiden var olmuş olması mümkündür. Eski yazarlardan pek çoğu eserlerinde onlardan bahseder. Yaşlı Pliny onların Hindistan'da yaşadığını ve en büyük düşmanlarının filler olduğunu söylemiştir. Agrippa von Nettesheim ise kitabının bir bölümünde ölen yavru ejderleri dirilten otlardan bahseder.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

hemen hemen bütün kültürlerde ejderhaları çağırma ritüelleri mevcuttur. Bu büyüsel ritüel bir ejderha ile görüşüp ondan yardım almaya yöneliktir. Yani yazıda sadece motiflerden bahsedilse de, bu kültürlerin hepsinin özünde ejderha çağırma büyüleri ve ritüelleri mevcuttur.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Ejderhalar vardır.Ruhanilerin kılık değiştirme seçenekleri arasında ejderha varlığıda vardır farkındaysanız genelliklede olsa bazı ejderhalar gerek fantastik hikayelerde olsun gerek duyma hikayelerde olsun büyücü olan ejderhalar oluyor veya da büyücü kadın adama ejderha yolluyor tabii herkesin fikri farklıdır saygı duymak gerekir.Ruhani varlıklarla ilgisi vardır.Boyutsuz olan varlıklar ejderha kılığına da girebilir ama hepsi giremez sadece belirli bir kitle girer.Saygılarımla, Kusurumuz olduysa Affola

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ejderhalar geçmişte vardı! bir süreliğine gelecekte onların!

insanlar ukalaca tanrıyı oynadığında her şeyin yapısıyla dna genetiğiyle oynayabileceği düşüncesiyle ölümsüzlüğünü iktidar kılma çabalarını bilinmezlikle korkularıyla yüzleşmeyi eline yüzüne bulaştırdığında açgözlülüğü tarafından kendini cezalandırdığında kendilerine ilahlar yaratarak tapınmayı itaati kendini bastırmayı öğretmiştir.

korkuları bilinmezliğe olan açlığını kamçılamış ilimin cesaretiyle ejdarhanın gözlerinde kendini gördüğünde ejdarhayı kontrol etmeyi başarsada rehavet ve açgözlülük gözlerini körelttiğinde karanlığın mağaralarında korkularıyla yeniden yüzleşmek durumunda kalmıştır tekrar tekrar..

bu zıtlık döngüsü içinde kimi zaman kendine tanrı kimi zamanda kendine itaatkar bir kul omuştur!

ejderhada bu hikayede kimi zaman gerçek kimi zamanda efsane olmuş sembolik bir varlıktır

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Efsanevi bir yaratık olan ejderha (Türkçesi Evren) çoğunlukla büyüsel veya ruhani güçlere, özelliklere sahip, kuvvetli ve büyük bir yılan veya başka bir sürüngen olarak tasvir edilmiş, tanımlanmıştır. Batı tasvirleri genellikle kanatlıyken, Doğu-daki tasvirlerde genellikle kanat bulunmaz. Ejderhalarınkine benzer özellikler içeren efsanevi yaratıklar neredeyse her kültürde mevcuttur. Hatta ejderha Çin ve diğer Uzak Doğu ülkelerinin simgesidir. Ve çoğu zaman iki yüzlü düşmanları belirtmek için 2 başlı ejderha deyimi kullanılır.

 

Abra: Altay şamanlığında, yeraltındaki büyük denizde (Tengiz) yaşadığına inanılan, Erlik hizmetlisi, timsah biçimli efsane yaratığı. Abura diye bir söylenişi de vardır. Yeşil bir kumaştan yapılmış ve örgülerle süslenmiş Abra-nın tasviri, şamanın giysisine asılır. Abra-nın başı puhu tüyleri (ülberk) ile süslenir. Gözü, parlak bakır düğmelerden, ayakları da genellikle kırmızı kumaşlardan seçilmiş yamalardan yapılır. Bunlara, örülmüş dokuz püskül eklenir.

 

Yelbegen: Zaman zaman yedi başlı dev ya da bir evren (ejderha) olarak tanımlanan mitolojik canavar.

Yedi başlı Yelbegen, adlı büyük dev varmış,

Öç alır ay güneşten, onları yer yutarmış.

Büyük Tanrı Bay-Ülgen, aya bakar sararmış,

Ayı bitirip yiyen, bu deve ok atarmış.

Dev bazan yıldızları, kovalar götürürmüş,

Sonra da parçalarmış, ağzından tükürürmüş.

Yıldızlar bu azgından, kaçarmış hep göklere,

Dev onları ağzından, saçarmış hep göklere.

 

Altay mitolojisinde Ay-ı yiyerek onun küçülmesine (Ay tutulması) yol açan göksel canavar; Yilbüke, olarak ta tanımlayabileceğimiz Yelbegen-in neden olduğu ay tutulmasından sonra Altay Türkleri "Yine Yelbegen ayı yedi" derlermiş.

 

Yutba: Altay tasarımlarında, Yeraltı Denizi-nde (Tengiz) yaşadığına inanılan, çatal kuyruklu ve dört ayaklı olarak algılanan yılan, yeraltı canavarı. Bazı metinlere göreyse Doymadım ırmağının kıyılarında yeşil baldırlı, beyaz göğüslü, büyük kayığa benzer çeneli korkunç canavarlar vardır. Bunlara Yutpa denir. Yutpa-lar Erlik sarayının bekçileridir. Zaman zaman Abra-nın karşıtı olarak kullanılır.

 

Şaman giysisinde, cübbenin bir yanında yer alan, yeraltı canavarı olarak algılanan yılanı temsil edecek biçimde çatal kuyruklu ve dört ayaklı olarak tasarımlanan, kötü ruhlardan koruduğuna inanılan, siyah kumaştan şerit.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Zihnim çok dünyevi ve görmediğim şeylere inanmak konusunda pek başarılı değilim. Ejderhaların denizkızları gibi olduğunu düşünüyorum. Vaktiyle denizkızları ile ilgili bilgi topluyordum ve en bilinen ansiklopedi kaynağından böyle bir şey okumuştum: Christopher Colombus, denizkızları gördüğünü ama onların beklenilen gibi olmadığını, daha çirkin olduğunu yazmış. Başka bir deniz canlısını (deniz inekleri) deniz kızına benzettiği söyleniyor. Ne kadarı doğru ne kadarı yanlış bilinmez elbette. Fakat ağzından alev çıkaran ve uçabilen canlıların da aynı denizkızları gibi bu evrenin sınırları içinde olduğunu düşünemiyorum. Biz insanlar bu tarz şeyleri sergilemeye ve yok etmeye pek bir meraklıyızdır çünkü. Varsa bile zamanında çoktan kökleri kazınmış olmalı insanlar tarafından..

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Siz yok sayıyorsunuz diye onlarda yok olacak değil ya.

Bazı cinci hocaların güçlerinin yetmediği yerde ejderhalardan yardım aldıklarını söylesem ve ayrıca bu ejderhaların bazı önemli bölgeleri korduğunu söylesem kimse inanmaz o yüzden söylemiyorum :D

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Yanlış hatırlamıyorsam arşın 2. ya da 4. katındaki bir kalede Hz. - Kral Süleyman'ın majikal yüzüğünün saklandığı yerin bekçisi de tasfirlerde ejderhaya benzeyen bir yaratıktır. Ama kaynağın kökünde güvendiğim bir isim bulamamıştım zamanında bu yüzden şu anlık inanmamayı seçiyorum.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ejderhaların bedensel varlıklar olduğu çoğu kültürde geçer dokunuşları,pençeleri,kanları,kemikler bunlar boyutsal canlılarda olamayacak şeyler...

 

aynı şeyleri tekrar tekrar söylemek zorunda kalıyorum =) Lütfen kitaplardaki ve mitolojilerdeki bilgilere sıkışıp kalmayın. Mitolojiler asıl olanın sembolizmlerini içerir. Evet kültürlerde öyel geçiyor çünkü bunun iki sebebi var; Birincisi bir dönem gerçekten bedenlendikleri için, ikinci ve benim asıl tama ettiğim ise, zaten eski magus ve cadıların kolayca onların boyutlarına dünyalarına seyehat edebilmesinden dolayı. Haliyle onların boyutuna geçtiğinizde onları fiziksel olarak hissederseniz. Haliyle, bu fiziksel tanımlamalar sadece ejderhalarda yoktur, her mitolojik varlıkta ve ruhsal-enerjisel canlıda vardır. Öyleyse şu an hyer yanımızın fiziksel mitolojik varlıklarla dolu olması gerekiyordu, sfenksler gibi.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ahh frp oynayında görün bakın nasılda görüyosunuz hissediyosunuz onları....

ayrıca benim gibi ejderha severlaere önerecegim kitaplar var Drake's comprehensive compendium of dragonology(derleme ve bu dünyadaki en iyi ejderha kitabı), Ejderha bilimi, ejderhalarla çalışmak

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...