Jump to content

boynuzsuzgeyikler

Önerilen Mesajlar

Bir önceki yazıda belirttiğim gibi Tarot'un temeli bilinmemekte.Bu yüzden de tanımlayıcı bir yapı veya bir ''orjinal şekil'' belirlenemiyor.Genel Tarot yüzyıllardır süregelen prensiplere bağlı.

Kartlar Büyük Arkana ve Küçük Arkana olarak iki ana gruba bölünmüştür.

Büyük Arkna yirmi iki karttan oluşmkta. İki grup olarak görülmesi gereken kartlardan yirmi biri I den XXI' e kadar numaralandırılmıştır.Yirmi ikinci kart ise -Joker- 0 değerini taşımaktadır ve diğerlerinden bağımsızdır.Ana kartlar doğada var olan gizemli ve görülmeyen güçleri temsil eder.Kontrol edemediğimiz bu güçler hayatımızı etkilemektedir.

Yirmi iki kartın her biri astroloji ve simya ile bağlantısı vardır.Bu kartlardan on iki tanesi burçları , yedi tanesi kutsal gezegenleri ve üç tanesi de simya olgularından üçünü ; ateş , su ve havayla etkileşir.Dördüncü olgu olan toprak ise Küçük Arkana da gösterilmektedir.Küçük Arkana yaşamımızdaki olaylar , çevremizdeki etkiler ve varlığımızla ilgilenmektedir.

Küçük Arkana normal oyun kartlarında olduğu gibi dört gruptan oluşmaktadır.

Çubuklar: Aksiyon , hırs , güç. Beklentilere tepki veya baskıları yenme zorluğu. Olaylara karşı bilincin ölçülmesi. Ateş

Kupalar : Hassasiyet. Hatıralar , rüyalar , güçler , sezgiler ve bilinmeyenlerin alanı. Su

Kılıçlar : Gerçek akıl , analiz , mantık , düşünce , ruhsal sağlık. Hava

Diskler : Materyalizm. Gülük yaşantı , meslek , iş , çevre , para , fiziksel sağlık. Toprak

Tarot alimleri her zaman kartların doğru numaralandırılıp işaretlendiği konusunda tartışmışlardır.Varılan ortak nokta ise her sembol için dört kartın olması ve hepsinin on altı kart olması gerektiği yolunda.Burada ise ya Kral , Kraliçe , Şövalye ve Vale veya Şövlye , Kral , Vale ve Kız bazen de farklı tanımlamalar kullanılmlı.Zaten yeterince karmaşık olan bu adlandırma olayı burçların da işin içine girmesi ile iyice akılları karıştıracak.Bir kart serisi ile burçlar arasında kurulması gereken bir bağda zorluklar yaşanırken Kız veya Vale safdışı bırakılmak zorunda kalınır.Genel Tarot bu sorunu her sıraya üç kart vererek çözümlüyor.Kral , Kraliçe ve Vale. Böylece her kart serisi belli bir burca yönlendirilebiliyor.Mesela Maça(ateş) sersinin üç kartı astrolojik burçları simgelemektedir.Maça Kralı Yay , Maça Kraiçe Oğlak ve Maça Valesi ise Aslan burçlarını simgeler.

Bu radikal bir değişiklik gibi gelebilir.Tarot'un bazı öğrencileri Küçük Arkana'nın kart adedini 56'dan 52'ye indirilmesini geleneklerden kopma gibi görüyorlar.Fakat hiçbir zaman unutulmamalı ki kartların adedi tarih boyunca düşmüştür.Eski Tarot'lar da birinde 62 kart bulunurken Florentin Tarot'unda 97 art vardı.

Tarot'un yapısı açısından bakıldığında rakamlar doğal olarak çok önemli rol oynuyorlar ve numaralandırmanın önemi burada çok ağırlıklı.Bazen ise sayıların prtikliği kolaylık sağlamaktan çok akıl karıştırıcı olabiliyorlar.Rakamlar kullanımları mantığını yitirinceye kadar oluşturacakları sınırsız eşitliklerle kombine edilebilirler.Bu yüzden genel Tarot basit fakat buna karşılık dengeli bir sayı sistemi kullanıyor.Bu sistemin anahtar sayıları ise üç ve yedidir.

Üç rakamı yaşamın esas kanunu yerine geçiyor :

Yaşamın içinde var olan birbirine zıt iki gücün uyumundan oluşan üçüncü güç gelişme ve evrime neden oluyor.Bu üçleme kanunu birçok dinin temelindeki baba , oğul ve kutsal ruh üçlemesi ile veya Hindistan Sanskrit metinlerindeki Gunas'ın dünyayı yaratmak , elde tutmak ve yok etmek ile özdeşlesiyor.

Yedi rakamı ise her zaman sayıların en gizemlisi olarak bilinir.Mistik ilimci Gurdjieff'e göre yeryüzündeki her oluşumun yedi rakamı ile öyle yada böyle bir alakası var.Buna göre her hareket veya evrim yedi aşamada gelişmiştir.Bu kanun anlamını bir oktavda yedi nota , bir haftada yedi gün ve benzeri şeylerle kazanıyor.

Diğer kartların yeni şeklini inceleyecek olursak , Büyük Arkana'da yirmibir kartlık bir sıra oluşuyor.Mantıksal bir yaklaşımla 21 rakamı 3'e indirgeyebiliriz (2+1=3) ve 7 ile 3'ün çarpım da 21 yaptığını buluruz.Bu düzlemde 3'e indirgenecek 12 kart ve her seride ise 3 kart var.Küçük Arkana 7'ye indirgenebilecek (5+2=7) 52 kart var.Kartlaarın toplam adedi ise 73 oluyor.

Joker ise ayrı bir karttır ve ortalıkt fırtına gibi esen bir yabanidir.Dünya üzerindeki oluşumları etkileyen kaderle denk görülebilir.

Genel Taot'un anahtarı da bu oluyor.Genel Tarot , Tarot alemine yeni bilgiler edinmek ve yeni kapılar açmak için , pek çok felsefeyi bünyesinde barındırmaktadır.Şamanlar ve Budistler özellikleri ile Tarot'un oluşturmuş olduğu küçük dünyaya oldukça benziyor.Bu dünyaya bir kere girdikten sonra tüm görüşlerde olduğu gibi gerçekleri birlikte görecekler.

Genel Tarot'u diğerlerinden ayıran bir başka değişiklik ise dört kart grubuna yeni isimler vermesidir.Bu radikal bir dönüş olmuyor , çünkü bunların isimlerinde her zaman bir değişiklik oluştur.Bu değişikliklerin nedeni ufak çeviri sorunumu ya da gerçek bir anlam farkı oluşturdukları bilinmemekte.

Değiştirilen kartlar : İstek ( Normade Güç olarak bilinir) , Karma (Adalet) , Zaman (Ölçülülük) ve Vahiy (Genç mahkeme).

Belki de yabancı bir kelime olan ''Karma'' kelimesinin tercih edilmesi size tuhaf gelebilir.Fakat bu kelimenin anlamını en iyi şekilde sunan ve dilimizde tam karşılığı olmayan bir kelime.

Genel Tarot için belirlenen temel yapı bu.Amacı ise töresel düşüncelere yeni fikirlerle global bir bakış açısı kazandırmak.Her kartın resimleri ile ayrntılı açıklamalarını ise Tarot'un tarihine değindikten sonra aktaracağım.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...