Jump to content

William Health Robinson


nevermore

Önerilen Mesajlar

William Heath Robinson, 1872 doğumlu bir İngiliz beyefendisi; eksantrik makina çizimleri ve yeryüzüne düşenlere nadiren nasip olan zarif bir espri anlayışıyla bezediği karikatürleriyle, çizimleriyle tanıdığımız bir dahi..

Babası ve iki erkek kardeşi de illüstratör olan Robinson, 1895′te Royal Academy’den ayrılırken hayatına aslında manzara ressamı olarak devam etmek istiyordu. Bu alanda para kazanamayacağını anlayınca kardeşleri gibi kitap resimlemeye girişti, 1903′te evlenene kadar başarıyla devam etti. Edgar Allan Poe’nun şiirlerini de resmeden sanatçıya, kardeşlerinde eksik olan ince mizah duygusu, hayatın şans kapılarını açmış diyebiliriz.

 

Kızı doğduğunda çalışmakta olduğu yayıncı iflas etti ve Robinson ailesini geçindirebilmek için The Sketch, The Tatler gibi dergilere çizimler hazırlamaya başladı. Bir yıl gibi kısa bir süre içinde, oldukça büyük bir hayran kitlesi tarafından takip alındı; özellikle çizdiği basit amaçlar için hizmet eden garip aletler, komplike mekanizmalar okuyucuların ilgisini çekmişti.

 

Birinci Dünya Savaşı bitene kadar bir yandan dergilere karikatürler çizerek, diğer yandan kitaplar resmederek geçindi. Savaş sonrası ise birden gelişen reklamcılık sektöründe ilginç fikirleriyle çizimler yapmaya devam etti. Kendi zevki için suluboya resimler yapmaya da devam eden Robinson’u, kendisinden önce ve sonra gelen diğer illüstratörlerden ayıran en önemli özelliği, bitmez tükenmez bir üretkenliğe sahip olmasıydı. İnsan doğasını temel alan espri anlayışı, bir sanatçı olarak ciddiyeti, efendiliği, çizimlerinden izleyiciye ulaşan mesajlarının çoğunlukla iyi niyetli olması, sanırım bugün bile Robinson çizgilerine denk gelenleri gülümsetmesinde etkili. Üstelik çizimlerine koyduğu isimler ne de eğlenceli!

 

 

 

1944′te vefat eden sanatçı, ülkesinde hala “The Gadget King” olarak niteleniyor. Muhteşem çizimleriyle kağıtta hayat bulan karmaşık düzeneklere benzeyen makinalar ise hala “İşte bir Heath Robinson daha!” diye anlamlandırılıyor.

 

Sanatçının anısına, İkinci Dünya Savaşı sırasında geliştirilen ve kullanılan, Max Newman’ın tasarladığı şifre çözücü makinaya da adı verilmiştir. Meşhur Bletchley Park‘ın şifre çözücülerinden saygı duruşu.

 

Pink Floyd’un 1971′deki efsanevi Live at Pompeii konser kaydı, Nick Mason tarafından deneysel müziğin “Heath Robinson”u olarak adlandırılmıştır.

 

Aşağıda sıralananların yanı sıra W. H. Robinson’un resimlediği bir diğer önemli kitap da “Mein Rant“tır. Hitler’in Mein Kampf’ını inceden hicveden bu kitap, R. F. Patterson tarafından, Hitler’in aksine oldukça ”kafiyeli” olarak yazılmış, Robinson’un illüstrasyonlarıyla süslenerek 1940′ta basılmıştır.

 

Robinson’un illüstrasyonlarıyla yayınlanan Edgar Allan Poe şiirleri ve Shakespeare’in A Mid-Summer Night’s Dream’ini pdf olarak sırasıyla buradan ve şuradan indirebilirsiniz.

 

Resimlediği kitaplardan örnekler: Hans Christian Andersen’s Danish Fairy Tales and Legends (1897); The Arabian Nights, (1899); Tales From Shakespeare (1902), Twelfth Night (1908), Andersen’s Fairy Tales (1913), A Midsummer Night’s Dream (1914), Charles Kingsley’s The Water Babies (1915), Walter de la Mare’s Peacock Pie (1916).

 

Masal çizimlerinden seçmece: Sleeping Beauty – Little Red Riding Hood – Cinderella – Puss in Boots – Ugly Duckling

 

Karikatürlerinden seçmece: Creatively Different Blinds

 

Kendi yazdığı ve resimlediği çocuk kitapları: The Adventures of Uncle Lubin (1902), Bill the Minder (1912).

 

Karikatürlerini ve illüstrasyonlarını topladığı kitaplar: Some “Frightful” War Pictures (1915), Hunlikely! (1916), Flypapers (1919) ve kendi favorilerinden oluşan Absurdities (1934).

 

 

 

 

Yazının orjinali FUTURİSTİKA'ya aittir.

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...