Jump to content

Haydi Galileoskop Yapalım


Logii

Önerilen Mesajlar

Haydi Galileoskop Yapalım

 

Soru Şu: Basit Bir gözlük Camından teleskop olur mu?

 

Cevap: Ne "evet" nede "hayır" değil.

 

Aslında basit bir gözlük camından olsa olsa bir GALİLEOSKOP olur diyerek yola çıktım ve kendime bir "Galileoskop" yapmaya karar verdim.

Galileoskop; Galilei Galileo'nun 400 yıl önce kendi yaptığı, geliştirdiği ve bir çok keşifte bulunduğu teleskopunun bir benzeri ve modern mercekli teleskopların da atasıdır. Ayrıca Gelileoskop Dünya Astronomi Yılı kapsamında yürütülen ve her insanın; Galileo'nun kullandığına benzer bir teleskop kullanarak, Ay yüzeyine, Jüpiter'in uydularına ve

gökyüzüne bakmasını amaçlayan projelerden de biridir.

 

Peki bir Galileoskop nasıl yapılır? :) Tabi ki alternatif malzemelerden yapılır...

Malzemeler:

 

1-) 35mm çapında 350mm odak uzaklığına sahip Elde yuvarlak olarak kesilmiş bir gözlük camı. (Objektif merceği olacak.) (+ 3 derece Hipermetrop )

 

2-) 35mm odak uzaklığına sahip eski bir fotoğraf makinesinden sökülmüş bir mercek (oküler olacak.)

 

3-) Optik tüp olarak kullanılabilecek 30-35cm uzunluğunda karton yada ahşap bir boru. (teleskop tüpümüz olacak.)

 

4-) Optik tüpümüzün iç çapı kadar (içine girebilecek kadar) 10-15cm uzunluğunda pilastik yada ahşap bir boru. (Bu odaklayıcımız olacak.) (Ben bu parçayı büyük bir enjektörden elde ettim.)

 

5-) Bir yada iki tane siyah film kutusu. (bunlarda mercek tutucu olacak...)

 

6-) Siyah sprey boya (mat olması tercih edilir.) (Optik tüp ve odaklayıcı olarak kullanacağımız parçaları boyamak için.)

 

7-) Kuvvetli bir yapıştırıcı (Japon yapıştırıcısı.)

 

8-) Sağlam ve iz bırakmayan bir bant (asetat bandı)

Başlayalım...

 

Öncelikle optik tüpümüzü siyah boya ile boyuyoruz. Ben burada optik tüp olarak, mutfaklarımızda sıklıkla kullandığımız Alimünyum folyoların merkezindeki karton borulardan birini kullandım. Siyah boya ile boyandığında karton boyayı emerek daha da sertleşiyor ve dayanıklılığı artıyor...

 

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/1.JPG

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/2.JPG

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/3.JPG

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/4.JPG

 

 

Optik borumuzu boyayıp, kurumaya bıraktıktan sonra aynı işlemi odaklayıcımız içinde yapmamız gerekiyor. Benim gibi sizde odaklayıcı olarak bir enjektör kullanırsanız, enjektörün enjeksiyon kısmını (kafa kısmını) maket bıçağı yardımıyla kesip düzleştirdikten sonra tüm yüzeyini zımparalamamız gerekiyor. Çünkü oldukça kaygan ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olan bu parça boyayı tutmuyor ve istediğimiz matlığı sağlamıyor. Bu da görüntüde çeşitli yansımalar ve hayalet görüntüler oluşmasına neden oluyor.

 

 

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/5.JPG

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/6.JPG

 

 

 

Odaklayıcımızın uç kısmını kesip düzleştirdikten sonra tüm iç ve dış yüzeyini zımparalayıp boyaya hazır hale getiriyoruz...

 

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/7.JPG

 

 

 

Odaklayıcımızı boyayıp kurumaya bırakıyoruz ve optik parçaları hazırlamaya geçiyoruz. Objektif merceğimizi ve okülerimizi hazırlamak için kullanacağımız parçaları oluşturmaya başlıyoruz. Oküler için eski bir anahtarlık fenerinin baş kısmındaki yuvarlak ve siyah parçayı anahtarlıktan söküyorum. Bu parçanın içine oküler olarak kullanacağım ince kenarlı merceği yerleştiriyorum. (tabi burada Merceğinize göre bir mercek tutucu bulmanız gerekiyor. Ben önceden mercek çapını ölçüp ona göre bu parçaları ayarladım.)

 

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/8.JPG

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/9.JPG

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/10.JPG

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/11.JPG

 

 

Oküler merceğimi bu küçük siyah parça içine tam olarak yerleştirdikten sonra oküler tutucumu yapmaya başlıyorum. Oküler tutucusu için film kutusu kapağı ve film kutusunun, kapak kısmını (kapağın üzerine oturduğu kısım) kullanıyorum. Kapağın üzerini merkezinden okülerimin çapına göre işaretleyip (içine girecek şekilde) maket bıçağı ile kesiyorum ve okülerimi kapağının içine oturtuyorum.

 

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/12.JPG

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/13.JPG

 

 

Daha sonra film kutusunun baş kısmını 5mm kalınlığında kesiyorum. Bu parça kapakla birlikte oküleri tutacağı için olabildiğince düzgün kesilmesi ve zımpara ile düzeltilmesi gerekiyor. Aksi halde optik eksenden sapacağı için görüntü ya bulanık, yada puslu olacaktır.

 

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/14.JPG

 

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/15.JPG

 

 

Bu parçayı tamamen düzledikten sonra (kestiğimiz yüzeyi) parçayı daha önce boyadığımız ve kurumaya bıraktığımız odaklayıcımız (enjektör) üzerine güçlü bir yapıştırıcı ile yapıştırıyoruz. Mümkünse üzerine biraz ağırlık koyarak yada bastırarak kurumasını sağlamak en iyi sonucu almamızı sağlayacaktır.

 

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/16.JPG

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/17.JPG

 

 

 

Odaklayıcımız ve okülerimiz hazır.

 

Şimdi Objektif merceğimizi yerine yerleştirmeye geçebiliriz. Objektif merceğimizi boyadığımız optik tüpümüzün ön kısmına sağlam ve iz bırakmayan bir bant ile (asetat bandı) çevresinden tutacak şekilde bantlıyoruz.

 

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/17_2.JPG

 

 

Objektif merceğimiz optik tüpümüzün uç kısmında olduğundan çevredeki ışıklardan etkilenmemesi için çevresine bir parasoley (çevredeki ışıkların objektif merceğinden kırılarak yansıma yapmaması için bir ışık kalkanı) yapmamız gerekiyor. Bunun için siyah sprey boyamızın kapağından daha iyi bir malzeme olmadığı açık... Tüpümüzün çapını kapak üzerine işaretledikten sonra maket bıçağı yardımıyla işaretlediğimiz yerlerden kesip tüpümüze alt kısımdan geçiriyoruz. Tatlı sıkı bir şekilde yerine oturtuyoruz ve

parasoleyimiz hazır.

 

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/18.JPG

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/19.JPG

 

 

Son işlem olarak uç kısmını kestiğimiz ve oküler tutucucu yaptığımız film kutusundan arta kalan alt kısmı zımpara yardımıyla düzlüyoruz ve daha önce oküler merceğimizi yerleştirdiğimiz kapağın üzerine güçlü yapıştırıcı ile yapıştırıyoruz. Bu yaptığımız parça da okülerimiz için bir parasoley oluşturacak ve daha iyi bir görüş sağlayacak.

 

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/20.JPG

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/22.JPG

 

 

Ve Galileoskop'un tüm parçaları hazır. Sıra montajda.

 

Okülerimizi (kapağın içine yerleştirdiğimiz lens ile birlikte) Odaklayıcımızın üzerine yapıştırdığımız kendi uç kısmına (kestiğimiz 5mm lik parça) kapatır şekilde takıyoruz. Odaklayıcımızın üzerine biraz krem yada vazelin sürdükten sonra optik tüpümüzün arka tarafına takıyoruz. (Bu parça ileri geri hareket ederek odaklama sağlayacak.) Son işlem ile birlikte teleskopumuz kullanılmaya hazır...

 

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/23.JPG

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/24.JPG

 

 

Artık "GALİLEOSKOP" hazır.

 

Sıra gözlemde...

 

 

http://www.astrofotograf.org/Galileoskop/25.JPG

 

İyi Gözlemler...

 

Alıntı

 

Dikkat!:

 

Satın aldığınız yada yapacağınız bir teleskop, dürbün yada herhangi bir optik cihazla asla Güneş'e bakmayınız. Bu gözlerinizde kalıcı hasarlara hatta körlüğe neden olabilir...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

ayı gözlemlemek mümkün olur da diğerlerini sanmıyorum .dolunay zamanı iyi olur.uzay istasyonları da gözlemlenebiliyormuş gerçi ben hala rastlamadım ama o da benim beceriksizliğimdendir :D yeterince sabırlı olunursa bu galileoskopla o da görülebilir gibi geldi bana...

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Forumda parazit oldğunu düşünenelr başka forumlara gidebilirler gönül rahatlığıyla. Azıcık saygılı olmayı öğrenin.

baba'nin forumumu kimi kovuyorsun?

 

saygisizligi diger kisler yapti adam güzel bi konu açmis hemen araya giriyorlar yok bu buraya olmamis yok bu böyle yok bu söyle

azicik saygi gösterin adamin emegine

dogru yerde degilse mod'lar halleder ne karisiyorlar?

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

saygısızlık etmedim hırsından gözlerin körleşmiş herhalde kekovski.geçmiş olsun

****

program güzelmiş logii pc den izlemek için.

teleskopla izlemek için mümkünse ışıksız bir ortamda bulunmayı da tavsiye e derim. tabak gibi görünüyor gökyüzü, çok güzel ;)

Yorum bağlantısı
Diğer sitelerde paylaş

Sohbete katıl

Şimdi mesaj yollayabilir ve daha sonra kayıt olabilirsiniz. Hesabınız varsa, şimdi giriş yaparak hesabınızla gönderebilirsiniz.

Misafir
Bu konuyu yanıtla...

×   Farklı formatta bir yazı yapıştırdınız.   Lütfen formatı silmek için buraya tıklayınız

  Only 75 emoji are allowed.

×   Bağlantınız otomatik olarak gömülü hale getirilmiştir..   Bunun yerine bağlantı şeklinde gösterilsin mi?

×   Önceki içeriğiniz geri yüklendi.   Düzenleyiciyi temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...