MİRA
Latincesi Commiphora Myrrha olup, aromaterapik yağ, ağacin gövdesi ve
filizlerinden elde edilir. Tütsü olarak ve tipta ağiz ve boğaz hastaliklarinda
gargara olarak kullanilmaktadir. Alkolde tamamen erir ve suda sarimtirak bir
renk alir. İlaç sanayinde balsamodendron adi verilen madde elde edilir.
Herbal Terapi
Yüzyillardir Hiristiyanlarca dini ayinlerde tütsü olarak kullanilan mirra ayni
zamanda mumya yapmakta, parfümeride, tipta yaralarin tedavisinde, göğüs
kafesine ait rahatsizliklarda kullanilmaktadir.
Aromaterapi
Aromatik yağ, baharat kokusundadir. Vücuda isi vermekte ve kaslarda gevşeme
sağlamaktadir. Antiseptik özellikte, iltihap giderici ve balgam söktürücüdür.
Zayif olan kan dolaşimini kuvvetlendirici, eklem ağrilarinda, balgam söktürmek
için ve burundaki bahar nezlesinde etkilidir.
Kozmetikte Kullanim
Cildin sağlikli olmasinda ve gençleştirilmesinde, olgun ciltlerde, bütün kuru
ciltlerde ve ekzamalarin tedavisinde etkilidir. Masaj tarzinda kullanilmasi
önerilir.
Kullanim Şekli
Masaj, banyo ve buğu tarzinda uygulanmaktadir. Kişin vücuttaki üşümeyi
kaldirmak için koklanir veya birkaç damla sicak banyo suyuna konulur. Yüz ve
eklemler ile ayaklardaki üşümeyi kaldirmak için ve kuru ciltlerin tedavisinde
masaj tarzinda uygulanir. Çok iyi bir balgam söktürücü olduğu için buğu
tarzinda kullanilir. Mirra aromatik yaği kullanilmadan önce dilüe edilmeli ve
hamilelikte kullanilmamalidir.
NANE
Latincesi Mentha Piperita olup sulak yerlerde yetişen bir kültür bitkisidir.
Yapraklari koyu yeşil renktedir. Mide rahatsizliklarinda, bulantiyi önlemede,
iştah açici olarak ve baharat olarak eskiden beri bilinen bir bitkidir. Aromatik
yaği mentol bakimindan zengindir. Bu yağin spazm giderici, antiseptik ve
anestezik etkisi vardir. Bundan dolayi ilaç sanayinde kullanilir. İçkilere ve
şekerlemelere koku ve tat vermek için gida sanayinde kullanilir.
Herbal Terapi
Çaya aspirin yerine kullanilabileceği gibi limon ile kaynatildiği zaman şifa verici
bir etkiye sahiptir. Sindirim sistemi rahatsizliklarindan, karin ağrisinda,
ishalde, karindaki gazda, safra kesesi taşlarinda, hazimsizlikta, karaciğer
rahatsizliklarinda ve mide ağrisinda, araba tutmalarinda, ağiz kokusunda, baş
ağrisinda, migrende, sinüzitde, diş ağrilarinda ve soğuk alginliğinda kullanilir.
Düzensiz adetlerde, ağrili adetlerde ve adet yetersizliklerinde, psikolojik
rahatsizliklarda, halsizlikte ve nöraljik ağrilarda, solunum sistemi
rahatsizliklarinda, bronşitte, öksürükte kullanilmaktadir.
Aromaterapi
Portakalimsi keskin kokusu vardir. Vücutta gevşeme ve canlilik sağlar. Streste
ve yorgunlukta ideal bir üründür. Uykusuzlukta, yorgunlukta, halsizlikte, kas
spazmlarinda ve bütün psikolojik rahatsizliklarda etkisi mevcuttur.
Kozmetikte Kullanim
Telanjiektazi adini verdiğimiz ciltteki kilcal damarlaşmalarda, cilt
iltihaplarinda, ciltteki tahrişlerde, iltihabi ödemlerde, ve ciltteki sicak
yanmalarda kullanilir.
Kullanim Şekli
Aromatik yağ masaj tarzinda, banyoda, buğu tarzinda kullanilmaktadir. Aşiri
yorgunluktan sonra banyoda sicak suya bir kaç damla damlatilarak gevşeme ve
uyku meydana getirir. Boyun ağrilarinda, göğüs ağrilarinda masaj tarzinda
uygulanir. Böcek sokmalarinda kompres tarzinda uygulanir. Psikolojik
rahatsizliklarda, buğu tarzinda uygulanarak yumuşak dokularda gevşeme
sağlanir. Aromatik nane yaği serin yerde ve koyu şişelerde saklanmalidir.
Uygun Karişimlari
Benzoin Limon Biberiye Anason.
OKALİPTUS
Latincesi Eucalyptus Globus olup, aromatik yağ okaliptüs bitkisi yaprağindan
elde edilir. Okaliptüs yaği %80 sineol ihtiva eder. Sarimtirak renkte bir sividir.
Avustralya'da, California, İspanya ve Portekiz'de yetişir. Yaklaşik 200'e yakin
okaliptüs çeşidi vardir.
Herbal Terapi
Herbal terapide solunum yollari için antiseptik bir madde olan okaliptüs ayni
zamanda şeker hastalarinda kan şekerini düşürmekte faydalidir. Ezilmiş
yapraklan yerli halk tarafindan savaşlardaki yaralanmalarda ve kas ağrilarinda
kullanilmiştir.
Aromaterapi
Sinir sistemi üzerine ağri giderici etkisinden dolayi nevraljik tip ağrilarda ve
migrende etkilidir. Sedatif etkisinden dolayi sakinleştirici olduğu için streste,
uyku düzensizliklerinde, mensruasyon ve menopoz şikayetlerinde kullanilir.
Sindirim sistemi hastaliklarindan ishallerde, idrar yollarindaki sancilarda ve
ödem adim verdiğimiz vücuttaki şişliklerin idrarla sökülerek atilmasinda,
solunum yollari hastaliklarindan astim bronşialede, öksürük ve bronşitte, gripte
kullanilir.
Kozmetikte Kullanim
Kuvvetli bir antiseptik olduğu için deri rahatsizliklarinda kullanilir.
Kullanim Şekli
Masajla, banyoda inhalasyon tarzinda ve kompresyon ve lapa tarzinda
uygulanmaktadir. Dikkat edilecek en önemli husus, okaliptus çocuklara ve
ergenlik çağina yeni giren gençlere uygulanmaz. Okaliptüs yaği dilüe edilerek
kullanilmalidir, l gram yani 3.5 ml okaliptus dahilen öldürücüdür.
Uygun Karişimlari
Bergamot Benzoin Lavanta Çam.
PAPATYA
Latincesi Matricaria Recutita olup, papatya çiçeğidir. Ülkemizde, Doğu
Avrupa'da ve de Kuzey Amerika'da yetişen bir bitkidir. Adi papatya ve Alman
papatyasi olarak iki şekli mevcuttur. Adi papatya Matricaria Chamamilla'nin
kurutulmuş çiçeklerinden elde edilir. Alman papatyasi ise Chamamillae
Romanae Flos'un kurutulmuş çiçeklerinden elde edilir.
Herbal Terapi
Herbal terapi olarak bağirsak spazminin giderilmesinde (antispasmodik),
sakinleştirici etkisi stres ve ruhsal gerarin likte, baş ağrisinda, uykusuzlukta,
böcek isirmalarinda, diş ağrilarinda, mensruayon bozukluklarinda ve menopozda
kullanilir. Mide rahatsizliklarinda, öksürük ve sinüzitte, şeker hastalarinda
şekeri düşürücü etkisi mevcuttur. Gözde alerjik konjonktivite bağli
kizarikliklarda dişardan kompres tarzinda uygulamada tedavi edici özelliği
vardir. Yüksek dozda alinirsa kusma yapar. Sinir sistemine etkisi olduğu
unutulmamalidir.
Aromaterapi
Kozmetik tedavisinde papatya, İngiltere'de en çok kullanilan aromaterapik
maddelerden birisidir. Cilde tazelik kazandirir. Binlerce yildir Bati tibbinda
bilinen bir maddedir. Ağri giderici ve cilt üzerinde gevşetici tesirinden dolayi
sakinleştirici etkisi mevcuttur. Yumuşatici etkisinden ise ciltteki alerjide,
kizariklikta ve hassas deride yararlanilir. Yaralarin iyileşmesini hizlandirir.
Kozmetikte Kullanim
Saçlarin sarilaştirilmasi amaciyla kullanilir. Hassas ve kuru ciltler için bilhassa
temizleme sütü olarak kullanilir. Papatyanin yağda ve suda çözünen aktif
maddeleri mevcuttur. Papatya ile ciltte yumuşak ve derinlemesine temizlik
yapilabilmektedir.
Kullanim Şekli
Evde, masajla vücuda yedirmekle, buğu tarzinda nefes çekerek ve kompres
tarzinda uygulanmaktadir. Papatya yaği masajda, baş ağrisinda kompresyon
tarzinda ve mansruel problemlerde kullanilir. Dikkat edilecek en önemli husus,
kullanmadan önce papatya yağinin sulandirilmasidir. Papatya yaği: 100 gr.
papatya, 1000 gr. haşhaşyaği 3 saat su banyosunda, arada sirada çalkalanarak
bekletilir. Filtre kağidinda süzülür.
Uygun Karişimlari
Sardunya Lavanta Patchouli Gül.