KAYIN
Beyaz kayni ağaci aromatik yağinin latincesi Betulla Alba'dir. Yağ, kayin
ağacinin yapraklarindaki tomurcuklardan ve beyaz kayin ağacinin
kabuklarindan elde edilir. Bitki Rusya, Norveç, Almanya ve İsviçre'de yetişir.
Herbal Terapi
Deri problemlerinde, eklem ağrilarinda, romatizmal şikayetlerde
kullanilmaktadir. Cildi derinlemesine temizlediği için deri rahatsizliklarinda,
kan dolaşimi bozukluklarinda kullanilir.
Aromaterapi
Kayin aroma yaği, antiinflamatuar etki adini verdiğimiz mikrobik olmayan
iltihaplarda, antiseptik ve diüretik adini verdiğimiz idrar söktürücü etkisi
mevcuttur. Sicak suda hoş bir ağaç kokusu özelliği mevcuttur. Artroz ve romatoid
artritte kullanilir. Antiinflamatuar olarak kullanilir. İdrar yollari
hastaliklarinda, diüretik adini verdiğimiz idrar söktürme etkisi mevcuttur.
Kozmetikte Kullanim
Kozmetikte derin temizleyici etkisinden faydalanilir. Kan dolaşimini hizlandirir.
Kuru ciltleri nemlendirici etkisi mevcuttur. Kepeklere karşi, ekzamada ve
mantar enfeksiyonlarinda etkilidir. Cilt altindaki siviyi çözücü etkisinden dolayi
selülit tedavisinde kullanilir.
Kullanim Şekli
Masaj seklinde, banyoda kullanilmaktadir. Fin saunalarinda inhalasyon etkisi ve
deri üzerindeki etkisinden dolayi taban döşemesi olarak kullanilir. Antiseptik
özelliği ve solunumu açici etkisi, taze bir hava verme özelliği saunalarda
kullanimda aranan madde olmuştur. Masaj tarzinda uygulama selülit
tedavisinde etkilidir. Kuru ciltlere masaj tarzinda veya su buhari ile
uygulanmaktadir. Ayaklardaki çamaşirci parmaği adini verdiğimiz tahrişlerde
ve mantar enfeksiyonlarinda sicak suya birkaç damla konarak uygulanmalidir.
Kayin aromatik yaği, kullanilmadan önce dilüe edilmelidir.
KEKİK
Latincesi Thymus Vulgaris olup Güney Avrupa'da yetişen bir bitkidir. Aromatik
yağ kekik, timol ve karvakrol bakimindan zengindir. Mide için kullanilan bitki
diüretik ve antiseptik özelliğindedir. Gidalarda baharat olarak ve ete lezzet
vermek için kullanilir.
Herbal Terapi
Kirmizi kekik ve tatli kekik olarak iki cinsi vardir. Kirmizi kekik kuvvetli bir
antiseptiktir. Pek çok parazit üzerinde etkilidir. Kanda beyaz hücreleri artirici
etkisi vardir. Tatli kekik bitkisi ise baş ağrilarinda özellikle sinirsel baş
ağrilarinda etkilidir. İdrar yollari iltihabinda, üşütmelerde, öksürük ve balgam
sökülmesinde, ruhsal sikintilarda etkilidir. Adale ağrilarinda romatizma
hastaliklarinda kullanilir.
Aromaterapi
Kekik aromatik yaği timol ihtiva eden bitkisel bir kokusu vardir. İyi bir
uyaricidir ve balgam söktürücüdür. Soğuk alginliklarinda romatizmal ağrilarda
ve böcek sokmalarinda kullanilir.
Kozmetikte Kullanim
Aknede, ekzemada, ciltteki kizarikliklarda, cildi temizlemek için ve ciltteki
çibanda, saç dökülmesinde kullanilir.
Kullanim Şekli
Kekik aromatik yaği, masaj tarzinda banyoda ve buğu tarzinda, stres için banyo
suyuna bir kaç damla damlatilir. Baş ağrisinda, eklem ağrisinda
uygulanmaktadir. Akciğer problemlerinde buğu tarzinda uygulama söz
konusudur. Dilüe edilmeden kullanilmamalidir. Hamilelikte kullanilmaz.
Kirmizi kekik toksik etkiye sahip olduğu için hiç kullanilmamalidir.
Uygun Karişimlari
Limon Bergamot Melisa Biberiye Lavanta Sardunya.
LAVANTA
Lavanta yaği Latince'de Lavandula Agustifolia olarak bilinen lavanta bitkisinin
çiçeğinden elde edilir. Terkibinde %35-55 linalil asetat bromil asetat, terpineol,
borneol, nerol, valerian asidi vardir. Güney Avrupa'da, Avustralya ve İngiltere'de
yetişir. Lavanta hoş kokusundan dolayi oda spreyi olarak kullanilmaktadir. Bu
özelliğinden dolayi kozmetik sanayiye girmiş olup bugün sabunda, parfümeride,
pudrada da kullanilmaktadir.
Herbal Terapi
Sinir sistemi üzerine etkisi fazladir. Kaslarda spazmlari kaldirir. Uykusuzlukta,
migrende, solunum yollari hastaliklarinda, yüksek tansiyonda, balgam
söktürmede, safra salgisini artirarak hazmin kolaylaştirilmasinda, mide
rahatsizliklarinda etkilidir.
Aromaterapi
Aromaterapide, kaslarin gevşemesinde ve sinir uçlarini uyarici etkisi olan
stimülasyonda kullanilir. Aromaterapi olarak hipertansiyonda, yorgunluk ve
depresyon hallerinde, deri problemlerinde kullanilir. Deri yaniklarinda, böcek
isirmalarinda, adet zamaninda kullanimi söz konusudur. Sindirim sisteminde
karindaki kolit tarzindaki ağrilarda, karindaki gazlarda, ishallerde, gastrit
ağrilarinda kullanilir. Migrende, tiroid hormonu rahatsizliklarinda, gerilim tipi
baş ağrisi adini verdiğimiz sinirsel ağrilarda, mensruasyon bozukluklarinda,
vaginal akintilarda etkilidir. Ruhsal rahatsizliklardan anksiyete, uykusuzluk,
aşiri irite ve nevrotik taşikardilerde kullanilmaktadir.
Kozmetikte Kullanim
Deriyi canlandirarak tazelik verme özelliği mevcuttur. Cilde dinçlik
kazandirmakta ve ciltte dinlendirici bir etki oluşturmaktadir. Kozmetikte
aknelerde, saç dökülmelerinde, yaniklarda, yüzde damarlarin dişa doğru çiktiği
telenjiaktazi adini verdiğimiz durumlarda, dermatitisde, ekzemada, kuru
ciltlerde, herpeste, olgun yağli ciltlerde, güneş yaniklarinda kullanilmaktadir.
Kullanim Şekli
Masaj tarzinda, yaralarin üzerine lapa tarzinda, kompres olursa ve inhalasyon
tarzinda kullanilmaktadir. Banyoda suya konulacak olursa enerji verir. Ayni
zamanda cilt bakiminda da enerji ve dinçlik kazandirmaktadir. Kaslarin
üzerindeki gerginliği kaldirdiği için masaj tarzinda uygulama iyi sonuç verir.
Kullanimda risk faktörü oluşturacak bir durum söz konusu değildir.
Uygun Karişimlari
Portakal çiçeği Adaçayi Patchouli Çam Biberiye.
LEMONGRASS
Latincesi Cymbopagon Citratus olup Hindistan, Sri Lanka, Java ve Tropikal
Asya'da yetişen bitkilerdir. Lemongrasstan elde edilen aromatik yağlar
eczacilikta ve parfümeri sanayinde kullanilir.
Herbal Terapi
Sindirim sistemi hastaliklarindan kolitte, hazimsizlikta, ishalde kullanilir.
Kaslardaki gevşemelerde, yanik kisimlardaki ölü hücrelerin temizlenmesinde
etkilidir. Bitkinin meyvesi yenmekte ve içilmektedir.
Aromaterapi
Limongrass yaği, sicak limon kokusunda, teskin edici, dinçleştirici, antiseptik,
anti bakteriyel ve deodorant özelliğin-dedir. Melisa yağindan ucuz olduğu için
onun yerine kullanimda tercih edilir. Baş ağrilarinda, atlet ayaği hastaliğinda,
terlemelerde, dolaşim bozukluklarinda, böcek sokmalarinda kullanilir.
Kozmetikte Kullanim
Aromaterapik yağ derinin üzerindeki gözeneklerin açilmasinda etkilidir. Aknede
ve tonik olarak kullanilmaktadir.
Kullanim Şekli
Lemongrass yaği masaj olarak, banyoda, buğu, lapa ve kompres tarzinda
uygulanmaktadir. Uygun dilüsyonda lezyon olan deriye masaj tarzinda doğrudan
uygulanir. Terlemelerde koltuk altina, ayağa ve ele, dolaşim bozukluklarinda
hizli bir iyileşme için masaj tarzinda uygulama önerilir. Böcek sokmalarinda
doğrudan uygulanir. El ve ayak yanmalarinda ve aşin terlemelerinde sicak suya
aromatik yağ bir kaç damla damlatilarak el ve ayak, içerisine sokulur.
Lemongrass yağinin deri üzerine doğrudan tahriş edici etkisi mevcuttur. Onun
için çocuklara kullanilamaz. Daima dilüe edilerek kullanilmalidir.
Uygun Karişimlari
Lavanta Yasemin Sardunya.