GÜL
Latincesi Rosa Damascenea olup yurdumuza Isparta ve Burdur civarinda yetişen
bir kültür bitkisidir. Çiçekleri pembe olup kuvvetli kokuludur. Gül yaği
parfümeri alaninda temel maddedir. Eczacilikta koku vermek için ilaçlarda
kullanilir. Gül çiçeklerinden petrol eteri yardimi ile elde edilen ekstre
parfümeride değerlidir. Ayrica gida sanayinde lezzet vermek için
kullanilmaktadir.
Herbal Terapi
Zayif olan kan dolaşimim hizlandirir. Sindirim sistemi rahatsizliklarindan
kabizlikta karaciğer problemlerinde, ülserde, bulantida ve karin ağrisinda
kullanilir. Konjonktivit adini verdiğimiz gözlerdeki kizarikliklarda, baş
ağrisinda, migrende, kulak ağrilarinda, kadin hastaliklarinda, kanamalarda,
vaginal kaşintilarda, düzensiz adetlerde, adet görmemede, akintilarda, ağrili
adette, menopoz şikayetlerinde ve kisirlikta, psikolojik rahatsizliklarda,
depresyonda, streste, uykusuzlukta, ruhsal gerilimde kullanilir.
Aromaterapi
Aromatik yağin tatli bir çiçek kokusu vardir. Vücuda enerji verir. Streste,
depresyonda, baş ağrilarinda, uykusuzlukta kullanilir.
Kozmetikte Kullanim
Cildin bütün tiplerinde, alerjik ciltlerde, antiseptik temizleyici olarak, kilcal
damarlaşmalarda, sert ciltlerde, kuru ciltlerde, hassas ciltlerde, olgun ciltlerde,
uçukta ve ciltteki iltihaplarda kullanilir.
Kullanim Şekli
Gül aromatik yaği masaj tarzinda, banyoda ve buğu tarzinda uygulanir. Yüz ve
vücuda yapilan masajlarla baş ağrisi giderilir. Yorgunluk kalkar. Dilüe edilerek
kullanilmalidir.
Uygun Karişimlari
Bergamot Sardunya Yasemin Patchouli. Bütün diğer aromatik bileşiklerle
karişim yapilabilir.
GÜL AĞACI
Latincesi Aniba Rosaeodora olup tropikal bölgelerde yetişen bir ağaçtir. 19.
yüzyilda İngiltere'de mobilya sanayinde kullanilmaya başlanmiştir. Amozonlar
tarafindan yaralanmalar ve ciltte kullanilmaktaydi. Günümüzde kürdan
yapiminda kullanilan gül ağaci ayni zamanda sabun yapiminda ve yiyecek ve
içeceklere tat vermek için çiçeği kullanilmaktadir. Gül ağaci aromatik yaği tatli,
çiçek ve ağaci andiran kokuda bir yağdir. Yumuşatici, iyileştirici, kaslardaki
gevşemeyi sağlayici, tonik, sakinleştirici ve deodorant etkiye sahiptir.
Kozmetikte Kullanim
Bütün cilt problemlerinde, özellikle aknede, yara izlerinde, buruşuk ve solmuş
ciltte, kuru ciltlerde, derinlemesine gevşeme sağlamakta ve tonik olarak
kullanilir.
Kullanim Şekli
Masaj tarzinda, banyoda ve buğu tarzinda uygulanmaktadir. Yüzün ve cildin
temizlenmesi için masaj tarzinda uygulanir. Kullanilmadan önce dilüe
edilmelidir.
KADİFE ÇİÇEĞİ
Latincesi Calendula Officinalis olup, çiçeği harika bir bitkidir. Akdeniz
ülkelerinde, Fas, Bulgaristan ve Macaristan ile ülkemizde yetişmektedir.
Herbal Terapi
Kadife çiçeği, cilt problemlerinde, gözlerin güçlü görmesinde, kalp atişlarinin
düzenlenmesinde, varislerde, kuru ve hassas ciltlerde kullanilmaktadir.
Aromaterapi
Kadife çiçeği yağinin hafif, hoş bir kokusu vardir. Güneş yaniklarina ve böcek
sokmalarina karşi etkilidir.
Kozmetikte Kullanim
Kuru ciltlerde, hassas ciltlerde, iltihapli ciltlerde kullanilmaktadir.
Kullanim Şekli
Masaj tarzinda ve banyoda kullanilmaktadir. Küçük dozlarda kullanilmalidir.
Cilt problemlerinde sicak suya konularak kullanilmaktadir. Aromatik yağ dilüe
edilerek masaj tarzinda uygulanmaktadir.
KÂFUR
Kâfur aromatik yağinin Latincesi, Cinnamonium Camp-hora olup genç kâfur
ağacinin kökünden, gövdesinden elde edilir. Sril Lanka'da, Çin ve Japonya'da
yetişir. Kâfur yaği beyaz renkte, billuri bir maddedir. Polarize işiği sağa çevirir.
Isitilinca süblümleşir. Zeytinyağinda dilüe edilir.
Herbal Terapi
Kan dolaşimini stimule eder. Sindirim sistemi hastaliklarindan kabizlikta,
karindaki oluşan gazlarda, ishallerde, safra taşlarinin tedavisinde kullanilir. Kas
hastaliklarinda ağriyi gidermek için ve yanici tip kas ağrilarinda, romatizmal
hastaliklarda, burkulmalarda etkilidir. Psikolojik rahatsizliklardan halsizlikte,
histeri adini verdiğimiz bayilmalarda kullanilir. Solunum istemi
hastaliklarindan akciğer ödeminde etkisinden dolayi öksürük ve soğuk
alginliğinda, pnomonide kullanilmaktadir.
Aromaterapi
Kâfur aroma yaği keskin bir sicaklik verir. Serinletici ve tonik etkisi vardir. Kas
ağrilarinda, burkulmalarda, ağrilarda etkilidir. Boyun ağrilarinda
kullanilmaktadir. Stresin giderilmesinde etkisi mevcuttur. Astim bronşialede ve
balgamin söktürülmesinde faydalidir.
Kozmetikte Kullanim
Aknede, yaniklarda, yağli ciltlerde, derideki ülseratif yaralarda, kaslardaki
gerilimin giderilerek, derinin yumuşamasinda kullanilmaktadir.
Kullanim Şekli
Masaj tarzinda uygulamada dilüe edilmelidir. Doğrudan ağrili bölgeye uygulanir.
Birkaç damla pamuğa damlatilarak vücuda sürülmekle böceklere karşi
korunmada faydalidir. Kâfur yaği astim bronşiti olan hastalarda inhalasyon yolu
ile kullanilmamalidir. Masaj tarzinda uygulamalarda dilüe edilmelidir.
Hamilelerde kullanimi sakincalidir.
Uygun Karişimlari
Adaçayi Selvi Frankincense Santal esansi.