JUKEBOX | CHAT | GNOXIS MESSENGER

Geri git   Gnoxis.com > Yaşam > Sağlık

Seçenekler Arama
Alt 24-09-2008, 19:14   #1

Manje_Loa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 91 Manje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond repute
Narkolepsi

Narkolepsi

Önüne geçilemeyecek kadar şiddetli uyuma arzusu
olarak tanımlanan narkolepsi, halâ gizemini koruyan bir hastalık. Ancak bilim, bu konuda epey yol aldı. İskelet kaslarının normal tonunu (sağlıklı gerginlik durumu) bilinç kaybı olmadan yitirmesi olarak tanımlanan katapleksi, nörolojik bir hastalık olan narkolepsinin en belirgin semptomlarından biridir.

Utanç verici durumlara hedef olmak, yabancılarla ilişki kurma zorunda kalmak, ani öfke nöbetleri, sportif faaliyetlerde aşırıya kaçmak veya hızlı bir cinsel yaşam katapleksi ataklarını tetikleyen önemli etkenlerdir.

Narkolepsinin diğer bir özelliği ise gündüzleri ortaya çıkan inatçı uyku halidir. 48 saat uyumamış bir insanın içinde bulunduğu durumu, bir narkoleptik her gün yaşar. Her zaman uykulu olmalarına karşın, gece uykuları çok düzensiz ve kalitesizdir. Bu kişiler kısa bir uykudan sonra dinlenmiş bir şekilde günlük yaşamlarına geri dönseler dahi, çok kısa bir süre sonra uyku hali yeniden başlar. Tedavi edilmez ise hasta trafik kazalarına kurban gitme, okul ve iş yaşamında ortama uyum sağlayamama gibi olumsuzluklara maruz kalır.

Son olarak kataplekside beynin etkilendiği bölgeler, net bir şekilde tespit edildi. Herkesi şaşırtan nokta, bu bölgenin rüyalarımızla senkronize bir şekilde hareket etmemizi engelleyen bölge olmasıydı (Örneğin rüyasında koşan bir kişi, yatakta bacaklarını koşar gibi ileri geri hareket ettirmez). Aynı şekilde narkolepside nöronal dejenerasyonun ilk kanıtları bulundu.

Bazı bilimadamları ise köpeklerde narkolepsiye neden olan, mutasyona uğramış geni ayrıştırmayı başardılar. En önemlisi, narkolepsinin "otoimmün" bir hastalık olduğuna ilişkin ipuçlarının elde edilmesiydi. Bu da bağışıklık sisteminin normal beyin dokularına yabancı doku gibi saldırması anlamına geliyor.

Gündüz ortaya çıkan bu istenmedik uyku ataklarına ek olarak üç belirti de sık olarak ortaya çıkar.

Bunlardan birisi katapleksidir. Bu duygusal bir uyaranla birdenbire istemli bir kas ya da kas grubunun tonusünün ortadan kalması demektir. Katapleksi genellikle bir duygusal uyarandan sonra ortaya çıkar. En sık gülme kaslarda tonüs kaybına neden olur. Bunun dışında öfke, korku, telefon çalması, ani bir ses duyma gibi uyaranlar da katapleksiye neden olabilir.

İkinci önemli işaret uykuya dalarken ya da uyanırken ortaya çıkan canlı halüsinasyonlardır.

Üçüncüsü de uykunun başı ya da sonunda ortaya çıkan geçici paralizi (felç) durumudur.

Uyku ve Narkolepsi

Uyku düzeni normal olarak iki kısımdan oluşur. Biri ''hızlı göz hareketleri''ya da ''REM''uykusu, diğeri ise ''hızlı göz hareketleri dışında kalan''ya da "Non- REM''uykusudur.

Non-REM, sakin uyku halidir. Kaslar gevşemekle birlikte gerginliğini belirli bir ölçüye kadar korur. Soluk alma düzenlidir. Beyin yüksek voltajda dalgalar üretir. Beynin tükettiği enerji minimum düzeydedir. REM'de, Non-REM'de olduğu gibi çevre bilinci yitirilmiş olsa da fizyolojik olarak çok büyük farklılık gösterir.

REM'de soluk alma ve kalp ritmi düzensizdir; karakteristik olarak hızlı göz hareketleri belirgindir; beyin hızlı, düzensiz, düşük voltajlı dalgalar gönderir; canlı, renkli rüyalar görülür; beyin metabolizması kişinin uyanık olduğu zamanki performansını sergiler.

Narkoleptik olmayan insanlar gece uykularına Non- REM ile başlarlar. Yaklaşık 90 dakika sonra REM uykusu başlar. Oysa narkoleptik kişiler doğrudan REM uykusuna dalar.

Araştırmacılar, bu özellikten yola çıkarak, narkoleptik semptomların REM uykunun uygunsuz zamanlarda ortaya çıkmasının sonucu olduğunu ileri sürerler.

ALINTI

Manje_Loa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Sponsor Bağlantılar
Alt 24-09-2008, 19:34   #2

LaVey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 1 LaVey henüz daha yolun başında

konu çok harika peki ne olacak narkolepsiler böylemi devam edicek tedavisi var dimi benbiliodum zaten bendekinin hastalık oldunu bilmesem bile basımı sisiriolardı sendeki uyku hastalıktır die (:
LaVey isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 24-09-2008, 19:45   #3

phobosORbia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 80 phobosORbia has a reputation beyond reputephobosORbia has a reputation beyond reputephobosORbia has a reputation beyond reputephobosORbia has a reputation beyond reputephobosORbia has a reputation beyond reputephobosORbia has a reputation beyond reputephobosORbia has a reputation beyond reputephobosORbia has a reputation beyond reputephobosORbia has a reputation beyond reputephobosORbia has a reputation beyond reputephobosORbia has a reputation beyond repute

Uykunun azı da fazlası da zarar yahu... Bir uçta İnsomnia, diğer tarafta Narkolepsi...
Güzel bilgilendirme olmuş, Teşekkürler Manje...

Biliyorum, haylaz bir çocuktur kalbim, laf dinlemez…Özlüyorum desem… Neyi_???? Özlemiyorum desem…Yalan…

Ben, ben olmayı beceremedim…
phobosORbia isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Alt 24-09-2008, 19:58   #4

Karma gücü: 91 Manje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond reputeManje_Loa has a reputation beyond repute

@phobosORbia - Rica ederim artı ben teşekkür ederim efenim

Alıntı:
LaVey´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
konu çok harika peki ne olacak narkolepsiler böylemi devam edicek tedavisi var dimi benbiliodum zaten bendekinin hastalık oldunu bilmesem bile basımı sisiriolardı sendeki uyku hastalıktır die (:
Tedavisini araştırdım biraz

"Tedavisi düzenli yatış zamanı, gündüz şekerlemesi izni, ani uykuya karşı güvenlik önlemleri, gündüz için uyarıcılar, antidepresan kullanımı biçimindedir" demiş bir yerde. Bir başka yerde ilaç tedavisi uygulandığını ama tam olarak tedavi edilemediğini yazmışlar. En iyisi bir doktora görünülmesi.

Sponsor Bağlantılar
Alt 24-09-2008, 20:44   #5

tskrler kesinlikle gidilmesi lazım bencede doktora ilerde giderim bende umarım güzel benim devamlı gözlerim yanıo böyle aralıksız 2 gün uyuyabiliorum hatta uyuduğumda oldu babam bigün artık bana kalk kalk die die kızdı bırakmıs beni öyle ne kadar uyuabilecekmi diye denemis 2 gün e yakın uyudum yani tam iki gün deilde iki günün uykusuna yakın (: 23 sati felam geçmisti sanırım tskr cvp için ve konu için

Alt 24-09-2008, 23:09   #6

amy_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 9 amy_ is a splendid one to beholdamy_ is a splendid one to beholdamy_ is a splendid one to beholdamy_ is a splendid one to beholdamy_ is a splendid one to beholdamy_ is a splendid one to beholdamy_ is a splendid one to behold

bende bir kere olmuştu o nedenini bilmiyorum hiçbirşey hissetmeden duymadan LaVey'in söylediği gibi 2 gün ama tam tamına 2 gün uyudum..ama bir kere oldu ve birdahada olmadı
amy_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Alt 24-09-2008, 23:11   #7

Rica ederim. Bence erteleme. Sağlık ihmale gelmez. Hem direksiyon başında uyumak senin için olduğu kadar başkaları içinde tehlike teşkil ediyor. Yani öyle durumlar vardır ki sadece kendinden sorumlu değilsindir. Tabii araba kullanıyo musun kullanmıyo musun onu bilemem Neyse geçmiş olsun sorun her ne ise.

Bu arada teşhis koymuş gibi olmayayım. Ne haddime

Alt 24-09-2008, 23:15   #8

bence uyumanın aslında çokta büyük bi zararı yok hatta harika bana çok iyi gelio belkide ondan çok fazla uyuyorum sadece hosuma gittiği için sebonun dediği gibi UYUYUP HUZUR BULDUM BAZENNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN (:

Sponsor Bağlantılar
Alt 24-09-2008, 23:31   #9

Fazla uyku, sürekli olarak yorgunluk hissi vs. vs. depresyon belirtilerinden.
Uyku ile ilgili pek çok hastalık var.
Bir iki belirtisi bizde var diye her hastalığı benimsemekte olmaz hani.
Öyle ortalığa konuşuyorum yoksa kimseye sen sağlıklısın dediğim yok Haddim değil ziira. O bakımdan doktorlara gidelim

Sponsored links

Alt 24-09-2008, 23:57   #10

coldhellangel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 109 coldhellangel has a reputation beyond reputecoldhellangel has a reputation beyond reputecoldhellangel has a reputation beyond reputecoldhellangel has a reputation beyond reputecoldhellangel has a reputation beyond reputecoldhellangel has a reputation beyond reputecoldhellangel has a reputation beyond reputecoldhellangel has a reputation beyond reputecoldhellangel has a reputation beyond reputecoldhellangel has a reputation beyond reputecoldhellangel has a reputation beyond repute

bu bende geçici bir dönem olmuştu tam anlamıyla bu hastalık değildi tabi ama öfkeyle alakalı uyuma isteği oalbileceği vurgulanmıştı. bende artı olarak ölü uykusu gibi bir şey oluyordu kıyamet kopsa uyanmam mümkün değil. şuan bu az da olsa bazen yaşayabiliyorum herkesi telaşa verebiliyorum malesef.

Alt 25-09-2008, 00:10   #11

serenadaschizophrana - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 158 serenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond repute

Konu ile ilgili bir makale ;

Aşırı uyuma, uykusuzluk kadar sık görülmeyen bir
hastalıktır. Ancak, aşırı uyumanın da sebepleri
araştırılmalı “uyarıcı ilaçlar “ la tedavisine
çalışılmamalıdır. Aşırı uyuma rahatsızlığının ailevi
yani kalıtımla ilgili olduğu tezi hayli kuvvetli
görünmektedir.
Aşırı Uyuma Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?
-Narkolepsi sendromu: Merkezi sinir sisteminde REM veya
diğer adıyla D uykusunu idare eden mekanizmanın
bozulması ile ortaya çıkan anormalliğe NARKOLEPSİ denir.
Narkolepsi, aşırı uyuma arzusu, uyku felci, hipnogojik
hallusinasyonlar ve katalepsi olarak 4 şekilde gelişir.
Uyku felci; Hasta gündüz uyanık iken, birkaç saniye
müddetle hiçbir kasını oynatamaz duruma gelir. Uyku
felcinin sona ermesini müteakip hasta uyuma ihtiyacı
duyar. Hipnogojik hallüsinasyon ise hasta uykuya dalmak
üzere iken veya uykudan uyandığı zaman birkaç saniye
müddetle tuhaf sesler ve görüntüler algılar. Bu zaman
içinde dehşete kapılır ve çok korkar. Hallünasyonlar
geçince şuuru yerine gelir, yanıldığını anlayıp normal
akıl durumuna döner. “Katalepsi “ ise çoğu zaman çene
ve baş kaslarında nadiren bütün vücut kaslarında
kontrolün kaybolması halidir. Kaslarda aniden başlayan
gevşeme, organların sarkarak anormal bir görünüş
kazanmasına yol açar.
1-Alkol ve diğer bastırıcı ilaçlar.
2-Uyku-uyanıklık çizelgesinde bozulma.
3-Mastruasyon (aybaşı) ile gelen aşırı uyku.
4-Huzursuz bacak sendromu ve uyku apneleri.

Aşırı uyku bozukluklarının hemen hepsi, on ile yirmi bir
yaşları arasında ortaya çıkmakta; kırk yaşına doğru da
kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Kırk yaşından sonra
devam eden aşırı uyku bozuklukları bir rahatsızlık
işareti sayıldığından dikkatle incelenmesi
gerekmektedir.

Gece vardiyalarında çalışanlar, gece ders çalışmayı
alışkanlık haline getiren öğrenciler, akşamları alkol ve
uyuşturucu alanlar, gece eğlencelerine düşkün olanlar,
cinsel arzularını kontrol altında tutmasını bilemeyenler
aşırı uyku bozukluğu çeken hastaların büyük ekseriyetini
oluşturmaktadır.

Kaynak

Bütün yalnızlıklarınızın ilenci

Korusun çoğulluklarınızı
Cinnet koyun erdemin adını
Maskelerinizi kuşanıp yalanlarınızı çoğaltın
Hepiniz mezarısınız kendinizin...

serenadaschizophrana isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Seçenekler Arama