| Sigara Yasağından Şikayetçiyim
Kyoto Protokolü'nü imzalamayan ama sırf genel başkanları sigara içmiyor diye yalakalığa yatan AKP Hükumeti'nin getirdiği yasağa karşıyım.
Buyurun, bu konuda bir alıntı: Sigara içenler olarak, bizlerin de en az sigara içmeyenler kadar haklarımız olduğunu meclise duyuralım.
Yasaklara karşı olduğunu iddia eden bir hükümet, söz konusu sigara olduğunda, nasıl bu kadar acımasız ve yasakçı olabilir? Nasıl bu kadar kendiyle çelişebilir?
Biz, sigara içmeyenlere saygı duyuyoruz!
Sigara içmeyenlerin haklarına saygı duyuyoruz.
Ama aynı şekilde, bizim haklarımız olduğunu da hatırlatmak istiyoruz.
Hastaneler ve benzeri mekanlarda sigara içilmemesini anlayışla karşılayabiliriz. Fakat eğlence yerlerinde, cafelerde, barlarda, restoranlarda, meyhanelerde sigara içilmemesini anlamak mümkün değil. Bu mekanlarda, sigara içmeyenlerin haklarını korumanın yolu, sigarayı toptan yasaklamak mıdır? Birçok ara çözüm varken (ayrı bölümler gibi, güçlü havalandırma sistemleri gibi) bu kökten yasakçı zihniyetin bir açıklaması yoktur. Birileri, bizim sağlığımızı, bizden daha fazla sahiplenme hakkını kendinde nasıl görebilir?
Bizim kendi sağlığımızı, kendimizin koruyamayacağına nasıl hükmedebilir?
Bizim, bizi yönetmeye çalışanlar kadar aklımız yok mu? Biz kendi sağlığımızı, kendimiz koruyamaz mıyız? Bu, bize yapılmış bir hakarettir. Bu yasakçı zihniyet, demokrasiye taban tabana zıttır. Bu yasağı yürürlüğe koymaya çalışanların, bizden daha sağlıklı olduğunu kim iddia edebilir?
Ben 20 yıldır sigara içen ve 41 yaşında olan biri olarak, bu yasağı meclisten geçirmeye çalışan milletvekillerinin birçoğundan daha sağlıklı olduğumu iddia ediyorum.
Sigara içmemize rağmen, bizlerin de sağlıklı olabileceğimizi ispatlamak için, aklımızın kendimize yetebileceğini, kendi sağlığımızı kendimizin de pekala koruyabileceğimizi ispatlamak için, illa Sayın Tayyip Erdoğan'ı yüzme yarışına, maratona mı davet etmemiz lazımsa onu da yapmaya hazırız. Bakalım o zaman kim daha sağlıklı? Bakalım bizlerin kendi sağlığımızı korumamız için, başkalarının aklına ihtiyacımız var mı?
Bu sigara yasağı girişimi, tamamen komiktir!
Hayattan aldığımız zevkler farklı olabilir...
Ama bizi yönetenlerin, artık şunu anlaması gerekir: Herkes sizin gibi değil, herkesi kendiniz gibi görmeyin ve dönüştürmeye çalışmayın. Hayat siyah ve beyazdan ibaret değil. Olmaması için de, demokrasi diye bir yönetim biçimi var. Size verilmiş hakları, bu kadar düşüncesiz ve anlayışsız kullanmamalısınız. Bizleri de anlamalı ve bizleri yok saymamalısınız.
AB'nin her kararı doğrudur, kayıtsız şartsız uyulmalıdır fikri, sadece kolaycılık olur. Kaldı ki, AB'nin bu konuda bir zorlayıcılğı yoktur. Koskoca AB'de, zaten bu yasağı uygulayan 5, bugünlerde Fransa'nın da katılımı ile 6 ülke vardır. Yasak bu kadar acımasız olmak zorunda değildir.
Aksi takdirde, bu yasağı uygulayan ülkeler gibi, komik durumlara düşeceğiz. İtalya'da barlarda, restoranlarda, kapı eşiğinde sigara içenleri gördüğümde gülmüştüm. Hatta onlara acımıştım. Aynı şeyleri, kendi ülkemde yaşamak istemiyorum. Avrupa'nın sorgulamadan boyun eğen insanlarından biri olmak istemiyorum.
__________________ Even Beethoven had his critics. Name three of them. |