22-05-2007, 10:32
|
#1 |
| Komada dil öğrenen kadın
Kanarya Adaları’nda trafik kazası geçirip iki hafta komada kalan İngiliz kadın, ayılınca hiç bilmediği İspanyolca konuşmaya başladı. Uçuruma yuvarlandı
İSPANYA’ya bağlı Kanarya Adaları’nda seyahat acentesi temsilcisi olan Tricia Whitehead (26), 3 yıl önce arabasıyla 30 metrelik uçuruma yuvarlandı. Basına daha yeni yansıyan kazada, beynine ağır bir darbe alan Whitehead ameliyat edildi. İspanyol doktorlar, hastanede iki hafta komada yatan kadını İngiltere’ye gönderdiler. Anadilini unuttu
Yorkshire getirilen Whitehead, kendine gelince İspanyolca bağırmaya başladı. Hayatında hiç İspanyolca konuşmamış olan kadının İspanyolca, "Beni buradan çıkarın" ve "Kokuyorum" demesi şaşkınlık yarattı. Beynindeki darbe yüzünden kısmi felç geçiren Whitehead’a annesi hem yürümeyi hem de İngilizce’yi yeniden öğretti.
__________________ Bırak! Yanacaksam eğer,
O kibriti ben yakarım;
Hiç değilse kendi yangınımda yanarım.
Ne yangınlarda yandım ben
Korkma buna da dayanırım. |
| |
22-05-2007, 10:36
|
#2 |
|
Dil öğrenmenin yeni bir yolunu gösterdin sağol, ben de mi araba kazası yapsam ne 
İlginçmiş paylaşım için sağol |
| |
22-05-2007, 10:43
|
#3 |
|
çok ilginç ama ya.Hem de ana dili gibi ispanyolca konuşmuş ingilizceyi yeniden nasıl öğrendi acaba?Zor olmadı mı?
__________________ Bırak! Yanacaksam eğer,
O kibriti ben yakarım;
Hiç değilse kendi yangınımda yanarım.
Ne yangınlarda yandım ben
Korkma buna da dayanırım. |
| |
22-05-2007, 10:49
|
#4 |
Karma gücü: 4  |
çok acayip ya.
__________________ ''HER NEFİS ÖLÜMÜ TADACAKTIR,, |
| |
22-05-2007, 11:10
|
#5 |
|
ilginçç ... 
__________________ |
| |
22-05-2007, 17:43
|
#6 |
|
gercekten cok ilginç nasıl olurya başka nedeni vardır onun ..
__________________ YANLIZ ACIĞA CIKAN IŞIĞI GÖREBİLİYORSAN,YANLIZ SÖYLENEN SÖZÜ DUYABİLİYORSAN,NE GÖREBİLİYORSUN NEDE DUYABİLİYORSUN ..... |
| |
22-05-2007, 20:34
|
#7 |
|
olay aslında reenkarnasyona bağlanabilir(beni pek tatmin etmesede) belki o dili daha önceki yaşamında konuşuyo olabilir gibi saçma bi yorum yapiim
paylaşım için teşekkürler ilginç bi konu olmuş |
| |
22-05-2007, 20:35
|
#8 | | -YASAKLI-
|
Bana mantıklı gelebilecek tek açıklama koma sırasında kadının alt beynine bu dilin işlendiğidir.Yani komadayken sürekli etrafında birileri ispanyolca konuşuyordu değil mi? |
| |
22-05-2007, 20:40
|
#9 |
|
rimmon söylediğin mantıklı ama eğer söölediğin gibiyse kadının kelimeleri mantıklı bi sırayla(bi cümle oluşturabilecek şekilde) ard arda dizeleyememesi lazım. ama kadın"İspanyolca, "Beni buradan çıkarın" ve "Kokuyorum" gibi şeyler söylemiş birincisi cümle ikincisi birinciyle bağıntılı bi kelime burası nasıl oluyo? |
| |
22-05-2007, 21:02
|
#10 | | -YASAKLI-
|
Komada kaldığı süre etken olabilir belki  3 yıl dilkolay.... |
| |
22-05-2007, 21:38
|
#11 |
|
iide kadın ispanyolca kelimelerin ne anlama geldiğini 3 yıl değil 10 yıl da geçse öğrenmeden bilemez doğru mu? yani eğer sen ingilizce bilmiyosan ve ben sana "how are you" dersem how, are, you sözcüklerini ezberleyebilirsin ama ne anlama geldiğini bilmeden bunlardan bi cümle oluşturman mümkün olmaz hadi cümle olarak ezberledi diyelim, beni burdan çıkarın cümlesinin ardından o an ki koşullar nedeniyle cümleyle anlam bağı olan korkuyorum kelimesinin kullanılması ilginç değil mi? |
| |
22-05-2007, 21:48
|
#12 | | -YASAKLI-
|
Tabiki kesinlikle ilginç.Ama ikisi de latin kökenli diller olduğu için fonetik benzerlikler oluşmuş olabirli vs.Bilmiyorumya:S |
| |
22-05-2007, 22:08
|
#13 |
|
eğer fonetik özellikler uyuşuyorsa kadının ispanyolcayı tamamen bilmediği söylenemez buda olayın ilginçliğini sıfırlar :S benimde kafam karıştı ya |
| |
22-05-2007, 22:18
|
#14 | | -YASAKLI-
|
Aslında ispanyolca fonetik olarak fransızca ile arapçanın karışımıdır.Ama yinede latin kökenli bir dil ve ben yarım yamalak ingilizcemle bile bazı şeylerini anlıyabiliyorum az çok. |
| |
22-05-2007, 23:48
|
#15 |
|
Bu haberi bir kere daha okuduğumda biraz tutarsızlıklar var gibi geldi.Neden diyecek olursanız, düşünün siz bir seyahat acentasında müdür veya benzeri üst düzey bir yetkilisiniz ve de ispanyolcanın i'sinden anlamayan birisini ispanyolca konuşulan bir yere gönderir misiniz?
Hadi hiç bilmiyor diyelim İspanya'da kaldığı süre boyunca en azından gözlemleyerek bir kaç kelime ispanyolca öğrenmiş olamaz mı?Üstüne üstlük en son hatırladığı şey ise İspanya'ya bağlı Kanarya Adalarında bulunduğu.Böylece ilk uyandığı zamanki söyleyeceği kelimeler benim düşünceme göre normal olarak ispanyolca olacağıdır.
Yukarıdaki haberin kelimesi kelimesine doğru olduğunu varsayalım.
2. tahminim ise bu bayanın ispanyol kökenli bir aileden evlatlık olduğudur. |
| |
12-06-2007, 19:26
|
#16 |
|
daha ılgınc bı acıklama sunuyumben size!
Tanrı bızı yaratırken kendınden bır parca verdı.aslında bız bu dunyada kı butun sırları ve butun olayları bılıyoruz ama bunları acıga cıkartamıyoruz!
eger beynımızın %2,%3 gıbı bır kısmını kullandıgımızı dusunursek kı bu bılımsel olarak acıklanmıs bı durumdur!
geri kalan %98-97 kısımda bu bılgılerın var oldugunu soyleye bılırım ben
bu kendı gorusumdur ! :S |
| |
12-06-2007, 22:22
|
#17 | | Guest |
boyle bir durumu ilk duydum...enteresan...yuruttugunuz fikirler de dikkate deger...ama .ya. yalansaaaaaaaa  | |
| |
14-06-2007, 17:06
|
#18 |
Karma gücü: 4  |
Alıntı: SpawN´isimli üyeden Alıntı
daha ılgınc bı acıklama sunuyumben size!
Tanrı bızı yaratırken kendınden bır parca verdı.aslında bız bu dunyada kı butun sırları ve butun olayları bılıyoruz ama bunları acıga cıkartamıyoruz!
eger beynımızın %2,%3 gıbı bır kısmını kullandıgımızı dusunursek kı bu bılımsel olarak acıklanmıs bı durumdur!
geri kalan %98-97 kısımda bu bılgılerın var oldugunu soyleye bılırım ben
bu kendı gorusumdur ! :S | ben de o tarz bir şey düşündüm yani beyin bu muhteşem bir güç...kadın zaten kanarya adalarında çalışıyormuş yani her gün ispanyolca duyuyo zaten beyin yaşadığımız gözlemlediğimiz her şeyi anında kaydediyor ve biz onları hatırladıkça onlar beynimizin üst katmanında hatırlamak üzere kalıyor ne kadar tekrar etmezsek hatırlamaya çalışmazsak beynimizin balta girmemiş yerlerine gönderiliyolar önemli bilgilere parazit olmasın diye...kadın kaza yaqptığında beyin afallamış ve bi takım sorunlar yaşamış olabilir ve koma süresince kadının ingilizce kelimeleriyle,çalışırken duyduğu ispanyolca kelimeleri kadının "gözlemlerine" göre kıyaslayarak yer değiştirmiştir.
beyin bu dehşet bi güç kaynağı herşey beklenir
(yazdıklarım saçma olabilir) |
| |
14-06-2007, 17:23
|
#19 | | -YASAKLI-
Karma gücü: 0   |
bence ınsanoğlu tum dıllerı ve adem a.s dan son ınsana kadar arada öğrenılecek bılgılere sahıptır zaten |
| |
16-10-2008, 23:53
|
#20 |
|
Kadın oyun oynamış olabilir oynamamışsa spawN'ın fikri mantıklı geldi bana bir diğer olabilecek durum bayanın başına aldığı darbeden geçmişinden bilinç altına yerleşen bir takım bilgilerin dışa vurmuş olasılığı yüksek yani beynine yerleşen ve unuttuğu bilgileri tekrar kişinin hatırlaması olabilir benim düşüncem beyinde herşey kalıcıdır ama bir şekilde unutyoruz ama beyin unutmaz |
| |