JUKEBOX | CHAT | GNOXIS MESSENGER

Geri git   Gnoxis.com > Yaşam > Sağlık

Seçenekler Arama
Alt 14-02-2008, 23:31   #1

VictoRia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 78 VictoRia has a reputation beyond reputeVictoRia has a reputation beyond reputeVictoRia has a reputation beyond reputeVictoRia has a reputation beyond reputeVictoRia has a reputation beyond reputeVictoRia has a reputation beyond reputeVictoRia has a reputation beyond reputeVictoRia has a reputation beyond reputeVictoRia has a reputation beyond reputeVictoRia has a reputation beyond reputeVictoRia has a reputation beyond repute
Question Parmak Çıtlatma...

Bazı insanlar her iki elinin parmaklarını birbirine geçirerek ve onları gererek ses çıkartırlar, yani çıtlatırlar. Çoğumuz buradan gelen sesin kemiklerden geldiğini sanırız, hatta rahatsız oluruz ama nedense bunu yapanlar hallerinden memnun görünürler.

En çok ve kolaylıkla çıtlattığımız yerler vücudumuzda en çok bulunan sürtünmeli eklem yerleridir. Bu tip eklem yerlerinde, örneğin parmaklarımızda, iki kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsülü vardır. Bu kapsülün içinde kemiklerin hareketleri sırasında buraları yağlayan bir sıvı vardır. Bu sıvının içinde erimiş halde oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazları bulunur.

Vücudumuzda en kolay çıtlatabileceğimiz eklem yerlerimiz parmaklarımızdır. Parmaklarımız gerilince ve eklem yerlerimiz düzleşince bu kapsül de gerilir. İçindeki sıvının basıncı azalır ve gaz kabarcıkları patlamaya başlar. İşte kulağımıza gelenler bu seslerdir. Patlayan kabarcıklar neticesinde gazlar bu sıvıyı terk eder, sıvı daha da genleşir ve eklem yerinin hareket kabiliyetini arttırır.

Şüphesiz ki eklem yerinin gerilmesi, bu kapsülün boyu ile sınırlıdır. Eğer parmaklarınızı çıtlattığınız anda röntgenini de çekerseniz, eklem içinde oluşan gaz kabarcıklarını görebilirsiniz. Bu olay eklem yerindeki hacmi yaklaşık yüzde 15-20 artırır.

Aynı parmağınızı arka arkaya çıtlatamazsınız. Bir süre beklemeniz gerekir, çünkü gaz kabarcıklarının sıvı içersinde tekrar oluşması biraz zaman alır.

Tüm bu açıklamalar, deneylerle ispatlanmasına rağmen, yine de bu kadar küçük gaz miktarının bu kadar büyük bir ses çıkartabilmesinin nedeni hala anlaşılmış değildir. Bu sorunun tatmin edici bir cevabı da henüz yoktur. Ayrıca detaylı çalışmalar göstermiştir ki, çıtırdama sırasında iki ayrı ses duyulmaktadır. Birincisinin gaz kabarcıklarının patlaması olduğu biliniyor. İkinci sesin ise kapsülün uzama sınırına vardığında çıktığı sanılıyor.

Evet geldik en çok merak edilen soruya! Parmaklarımızı çıtlatmak vücudumuz için zararlı mıdır? Bu konuda elde çok az bilimsel çalışma sonucu vardır. Bir görüşe göre parmak çıtlatmanın eklem yerlerimizdeki sıvıya bir tesiri yoktur. Diğer bir görüşe göre ise sürekli olarak bunu yapanlarda ve bunu alışkanlık haline getirenlerde, eklemler etrafındaki yumuşak doku zarar görmekte, parmaklar şişmekte, dolayısı ile elin kavrama gücü azalmaktadır.
Sponsored links

Sponsor Bağlantılar
Alt 15-02-2008, 00:40   #2

boogee - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 206 boogee has a reputation beyond reputeboogee has a reputation beyond reputeboogee has a reputation beyond reputeboogee has a reputation beyond reputeboogee has a reputation beyond reputeboogee has a reputation beyond reputeboogee has a reputation beyond reputeboogee has a reputation beyond reputeboogee has a reputation beyond reputeboogee has a reputation beyond reputeboogee has a reputation beyond repute

her ne olursa olsun biyerlerimi cıtlatmadan rahatlayamıorum sanırım takıntı oldu
tesekkurler bilgiler icin

** TJOBD **
boogee isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 15-02-2008, 01:58   #3

mezzaluna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 18 mezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud of

bende çıtlatma olayını çok seviyorum ama piyano çaldığım için çıtlatamıyorum kireçlenmeye sebep oluyor diye duymuştum

mezzaluna isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Alt 15-02-2008, 03:53   #4

xl_xxy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 2 xl_xxy yakında ünlü olacak gibi

ben nerdeyese vucudumdakı tum kemıklerı cıtlatırım ama parmaklarımdan waz gecemem asla ve aslaa cunku hastalık sırtımı cok cıtlatırım bıkeresınde boynumu cıtlatırken tutulmustu 4 gun boyun ca kafamı cevıremedım seslenılen yere tum vucudumla donup bakıyordum o zamandan berı boynumu nadır kıtlatırım kıtlatırsamda dıkkkatlı olurum.....tesk ederım arkadasımm paylasımın gercekden cok super..bılgılendırdın bızleri

Sponsor Bağlantılar
Alt 15-02-2008, 15:02   #5

cgds33 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 9 cgds33 is a name known to allcgds33 is a name known to allcgds33 is a name known to allcgds33 is a name known to allcgds33 is a name known to allcgds33 is a name known to all

çok güzel paylaşım tşk. ben de, eklemler arasında bulunan sıwının hareket etmesinin bir neticesi olarak kireçlenme oluştuğunu okumuştum bir gazetenin sağlık köşesinde.

Alt 15-02-2008, 15:06   #6

boynuzsuzgeyikler - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 53 boynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond repute

ben vücudumda 34 yeri çıtlatıyorum-kütletiyorum
ama öyle bi duruma geldim ki çıtlatmazsam ağrıyor ve baş parmaklarımı istediğim kadar çıtlatabiliyorum

Hafiften çalan underground jazz ve benim dinlerken yudumladığım biramın yanında okuduğum kitap!!!
boynuzsuzgeyikler isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Alt 15-02-2008, 15:21   #7

uAnursen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 14 uAnursen has much to be proud ofuAnursen has much to be proud ofuAnursen has much to be proud ofuAnursen has much to be proud ofuAnursen has much to be proud ofuAnursen has much to be proud ofuAnursen has much to be proud ofuAnursen has much to be proud of

insnada süper bi rahatlama yaratıyo ama yaaa zararlı olduunuda bilsem çatlatmadan duramam sanırım saol paylaşımın için

Alt 15-02-2008, 19:42   #8

x12tr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 4 x12tr dikkatleri üzerinde toplamaya başlamışx12tr dikkatleri üzerinde toplamaya başlamış

aslında çok orjinal bir konu bu,çıtlatmayan varsa beri gelsin,hakkaten çok değişik bişi bu yaw
x12tr isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Sponsor Bağlantılar
Alt 15-05-2008, 14:21   #9

melancholia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 23 melancholia has a brilliant futuremelancholia has a brilliant futuremelancholia has a brilliant futuremelancholia has a brilliant futuremelancholia has a brilliant futuremelancholia has a brilliant futuremelancholia has a brilliant futuremelancholia has a brilliant futuremelancholia has a brilliant futuremelancholia has a brilliant futuremelancholia has a brilliant future

parmaklarımı çıtlatmayınca ağrıyor

Alt 15-05-2008, 14:48   #10

mavisu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 3 mavisu yakında ünlü olacak gibimavisu yakında ünlü olacak gibi

tamamen alışkanlık bu durum.çıtlatmaya başlayınca devam edip gidiyor bence en iyisi hiç başlamamak..
mavisu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 15-05-2008, 17:08   #11

boynuzsuzgeyikler - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 53 boynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond reputeboynuzsuzgeyikler has a reputation beyond repute

Alıntı:
mavisu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
tamamen alışkanlık bu durum.çıtlatmaya başlayınca devam edip gidiyor bence en iyisi hiç başlamamak..
kesinlikle doğru bi tespit

Hafiften çalan underground jazz ve benim dinlerken yudumladığım biramın yanında okuduğum kitap!!!
boynuzsuzgeyikler isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 05-07-2008, 00:25   #12

lycantrophe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 4 lycantrophe dikkatleri üzerinde toplamaya başlamışlycantrophe dikkatleri üzerinde toplamaya başlamış

en sevmeğim şeylerden biri çıkan sesi de sevmem o yüzden hiç denemedim
lycantrophe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Sponsor Bağlantılar
Alt 05-07-2008, 00:28   #13

west - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 15 west has much to be proud ofwest has much to be proud ofwest has much to be proud ofwest has much to be proud ofwest has much to be proud ofwest has much to be proud ofwest has much to be proud ofwest has much to be proud of

Parmak değilde bu sırt ve boyun kütletmesi takıntı oldu.Sabah kalkınca boynumu ve sırtımı kütletmezsem bütün gün rahatsız oluyorum.

Alt 05-07-2008, 00:29   #14

cheriour - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 12 cheriour is a splendid one to beholdcheriour is a splendid one to beholdcheriour is a splendid one to beholdcheriour is a splendid one to beholdcheriour is a splendid one to beholdcheriour is a splendid one to beholdcheriour is a splendid one to behold

boynumu ve parmaklarımı cıtlatmadan yapamıyorum zararlı oldugunu cogu yerde okudum :S paylaşım için teskkr ederim.. :'(

Alt 05-07-2008, 12:39   #15
-YASAKLI-

ph0enix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 0 ph0enix is just really niceph0enix is just really niceph0enix is just really niceph0enix is just really nice

çıtlatmak, kütletmek, kırtlatmak; en az eylemin kendisi kadar garip isimleri var
ph0enix isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Alt 05-07-2008, 13:06   #16

sevgisu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 29 sevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond repute

en nefret ettiğim ses..içim bi tuhaf oluyor sanki ben çıtlatıyormuşum gibi..yanımdaki kimsenin yapmasına tahammül edemiyorum ...düşünmesi bile...
sevgisu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Sponsor Bağlantılar
Alt 05-07-2008, 13:24   #17

xkulkedisix - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 7 xkulkedisix is a glorious beacon of lightxkulkedisix is a glorious beacon of lightxkulkedisix is a glorious beacon of lightxkulkedisix is a glorious beacon of lightxkulkedisix is a glorious beacon of lightxkulkedisix is a glorious beacon of light

ilk kez duydum bu açıklamayı. paylaşım için teşekkürler.

Alt 05-07-2008, 15:12   #18

Valakar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 5 Valakar kısacası herkes için çok değerliValakar kısacası herkes için çok değerliValakar kısacası herkes için çok değerliValakar kısacası herkes için çok değerli

Haha :d bende çok çıtlatırım parmaklarımı .. Hatta otururken ayak parmaklarımı bile sıkıp çıtlatırım D: .. Alışkanlık rahat edemiyorum artık..
Valakar isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Alt 05-07-2008, 15:38   #19

TaiNTeD_LoVe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 8 TaiNTeD_LoVe kısacası herkes için çok değerliTaiNTeD_LoVe kısacası herkes için çok değerliTaiNTeD_LoVe kısacası herkes için çok değerliTaiNTeD_LoVe kısacası herkes için çok değerli

ben işi abartıp ayak parmaklarımı çıtlatıyorum valla
TaiNTeD_LoVe isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 05-07-2008, 16:40   #20

Geceyuruyen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 82 Geceyuruyen has a reputation beyond reputeGeceyuruyen has a reputation beyond reputeGeceyuruyen has a reputation beyond reputeGeceyuruyen has a reputation beyond reputeGeceyuruyen has a reputation beyond reputeGeceyuruyen has a reputation beyond reputeGeceyuruyen has a reputation beyond reputeGeceyuruyen has a reputation beyond reputeGeceyuruyen has a reputation beyond reputeGeceyuruyen has a reputation beyond reputeGeceyuruyen has a reputation beyond repute

parmaklar yamuluyor bi arkadaşım sürekli yapardı gercekten parmakları şis ve yamuk ..

Sponsor Bağlantılar

Seçenekler Arama