bir lovecraft hayranı olarak konuyu biraz ben ele alayım .
öncelikle piyasada dolanan birden fazla necronomiconun oldugunu söylemekte fayda var. arap abdul-alhazred tarafından kaleme alındıgı söylenir.kısım kısım inceleyelim bunu. arapçada ilk önce abdul-alhazred diye bir isim olamaz.bu arap edebiyatına aykırıdır.lovecraftın kaleminden bir göz atalım.
5 yaşındayken arabian nights'ı okumuştum ve o günlerde çarşafa sarınır, başımı örter ve yüzüme bir sakal takarak kendime abdul alhazred diye uydurma bir isim takardım.daha sonraları bu uydurma isim hikayelerime necronomicon'un yazarı olarak girdi.( robert e. howard'a, 4 ekim 1930 )
abdul alhazred'in necronomicon'u diye bir şey yok.bu cehennemi ve yasaklı kitap tamamen benim bir hayali ürünüm.( robert bloch'a, 9 mayıs 1933 )
lovecraftın öykülerinde ise şöyle geçiyor;
mesela the festival öyküsünde 'balmumu gibi yumusak yüzlü yaşlı adamın kitaplıgında remigius,glanvill,morryster kitaplarının yanında duruyor necronomicon.
the case of charles dexter ward'da curwenin inanılmaz büyük kitaplık arşivinden bahsedilir ve qanoon-al-islam adıyla gizlenilmiş kitabın aslında necronomicon oldugu geçer.
at the mountains of madness'ta necronomiconda geçen leng adı verilen bir yayladan bahsedilir ve yine aynı uzun hikayede shoggot adı verilen yaratıklardan söz edilir.
the hound'da necronomiconda yazılı olan tılsımlardan ve onların iki genç tarafından ele geçirilmiş olması anlatılır.
benim düşünceme gelirse , lovecraftta görüldüğü gibi necronomiconun kendisinin hayal ürünü oldugunu söylemiş ama o kadar gerçekçi bir anlatımı var ki bu bile insanları ona inanmaktan alıkoyamamış. yalnız en önemlisi şu ki lovecraft bir mit yaratıcısıdır ve mitinin inandırılıcıgını arttırmak için hayal ürünü kitaplar cıkarması bi bakıma gerekir.
yalnız yine de unutulmamalı bu kitabın gerçekten varolan kitapların adlarıyla yanyana geçmesi kafaları karıştıran şey ve bu da inandırıcılıgı arttırıyor .
her şey okuyucuya bırakılmış durumda lovecraftın mektuplarına rağmen