JUKEBOX | CHAT | GNOXIS MESSENGER

Geri git   Gnoxis.com > Yaşam > İnsan Psikolojisi

Seçenekler Arama
Alt 20-12-2006, 09:54   #1

Dolunay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 18 Dolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to behold
Paranoya

Paranoya

Çoğumuz ara sıra başkalarının bize düşmanca davrandığı duygusuna kapılırız. Ancak paranoyaklar, sürekli olarak komşuları, birtakım garip "yaratıklar", hatta Merihliler olabilecek bir grup "kötünün" tehdidi altında bulundukları hezeyanı içindedirler. Paranoya, karmaşık bir ruhsal hastalıktır. En çarpıcı belirtileri hezeyanlardır. Paranoyak kişi başkalarının kendisine haksızlık yaptığına, eziyet ettiğine inanır. Bu "kötü niyetli başkaları", Merihlilerden casuslara ve televizyon spikerlerine kadar uzanan çok çeşitli kişiler olabilir.

Nedenleri
Paranoya, genellikle bir psikoz, yani akıl hastalığı belirtisidir ve nedeninin kısmen kalıtsal, kısmen de çevre etkilerine bağlı olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar, aynı genetik yapıya sahip tek yumurta ikizlerinin ya birlikte paranoyak olduklarını ya da olmadıklarını, oysa farklı genetik yapıları olan çift yumurta ikizlerinde bu birlikteliğin çok daha az olduğunu göstermektedir. Sonuç, bir tür kalıtsal etkinin var olduğu görüşünü desteklemektedir. Öte yandan, çevrenin yarattığı stresler, belli aile içi ilişki biçimleri ve yaşam tarzları da paranoya olasılığını artırmaktadır. Ancak kalıtsal yatkınlık olmaksızın bu etkilerin paranoyaya yol açma olasılığı düşüktür.

Aşağı yukarı herkes zaman zaman kendisiyle "uğraşıldığı" düşüncesine kapılır. Ama bu geçicidir ve değişen koşullarla birlikte ortadan kalkar. Ancak eğer kalıtsal etken söz konusuysa belirtilerin dikkatle değerlendirilmesi gerekir. Araştırmalar, anne - babaları paranoyak olanların en yüksek risk grubuna girdiklerini göstermektedir. Paranoya, daha çok ileri yaşlarda ve toplumun alt tabakalarından kişilerde görülmektedir. Dikkatli incelemeler, bu ruhsal rahatsızlık ciddileştikçe, gerek hastalığının, gerekse kendisine kötülük edildiği duygularının yoğunlaşması sonucu hastanın, insanlarla yakın ilişkilerden kaçındığını, bunun da onu toplam merdiveninin alt basamaklarına doğru ittiğini ortaya koymaktadır. Paranoya, kendi başına pek tehlikeli değildir. Ama daha tehlikeli bir durumun, yani paranoid şizofreninin bir ön uyarısı olabileceği unutulmamalıdır. Kötülük görme duyguları bazen, misillemede bulunma arzusu ya da içinde bulunduğu durumla kendi başına, başa çıkma düşüncesini doğurabilir. Sözgelimi insanların kendisini ve başkalarını radyodan çıkan elektrik dalgalarıyla ele geçirdiğine inanan bir paranoyak, karşı önlem almanın görevi olduğunu düşünebilir ve harekete geçebilir. Ama gerçek bir tehlike olasılığı pek azdır, çünkü hasta kişi aynı zamanda çok tedirgin ve korku içinde olduğundan, tehditleri yalnızca sözde kalır.

Belirtiler
Hasta çok canlı sanrılar yaşayabilir, olmayan sesler işitebilir. Günlük olaylara, rastlantılara, başkalarının sıradan hareketlerine, kendine ilişkin olağanüstü anlamlar verir. Kulak misafiri olduğu konuşmaların kendisine ilişkin olduğunu, bunun herkesin ona karşı birleşmiş olduğunu kanıtladığına inanabilir. Sokaklarda, rastlantı sonucu birbirine benzer insanlar görse, izlendiği kanısına kapılabilir. Sonuç olarak, paranoyak kişi çoğunlukla korkak, kafası karışık ve sinirlidir. Yine de, başka akıl hastalıklarına oranla, düşünme ve öteki zihinsel süreçlerde fazla bir bozulma olmaz. Eziyete, haksızlığa uğrama duygusu, bunamada, epilepside ve amfetamin türü ilaçların alınması sonucunda da görülebilir. İlaçla ortaya çıktığında geçicidir ancak ilaç bedende etkisini sürdürdüğü varlığını korur.

Tedavi
Paranoya ciddi bir hastalıktır ve tedavisi kolay değildir. Ne yazık ki, belirtiler genellikle geç fark edilir. Uzun süre hastanın yalnızca kavgacı, huzursuzluk yaratıcı olduğu düşünülür. Öteki davranışları ve inançları olağan, akla uygun olduğu için, kimse akıl hastalığından kuşkulanmaz. Tam anlamıyla ileri bir durum olan paranoid şizofreni, genellikle psikotrop türü ilaçlarla tedavi edilir. Hastaların dörtte biri ilaç tedavisi ve psikoterapiyle belli bir süre sonra iyileşir. Ancak paranoyak özellikler ortadan kalksa da, hasta sürekli tıbbi gözetim altında tutulmalıdır.
Ne yangınlarda yandım ben
Korkma buna da dayanırım.
Dolunay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Sponsor Bağlantılar
Alt 20-12-2006, 17:09   #2

Wahsi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 13 Wahsi is a glorious beacon of lightWahsi is a glorious beacon of lightWahsi is a glorious beacon of lightWahsi is a glorious beacon of lightWahsi is a glorious beacon of lightWahsi is a glorious beacon of light

o adamın orda ne işi var indirin aşa

Alt 20-12-2006, 18:00   #3

birikinti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 9 birikinti dikkatleri üzerinde toplamaya başlamışbirikinti dikkatleri üzerinde toplamaya başlamışbirikinti dikkatleri üzerinde toplamaya başlamış

Takıntı - Kuruntu vb. geliyo aklıma hep önce paranoya deyince..
Yolda çizgilere basarak yürüme.. Taşları sayma, batıl inançlar vb. takıntılar... Gerçi hepimizde ufak tefek var ama.. Ve daha sonra ciddi saplantılar oluşuyo kimilerinde...
"Karanlık olmadan aydınlık gün ışığında bir kandil taşımak gibi olacaktı. Bilgeliğin avantajı karanlıktan gelir. Karanlık olmasaydı ışık fark edilemeyecekti ve bir yarar sağlamayacaktı.Tanrı bir şeyi diğerinin zıttı yaptı”
birikinti isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Alt 20-12-2006, 18:21   #4

Nora - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 50 Nora has a reputation beyond reputeNora has a reputation beyond reputeNora has a reputation beyond reputeNora has a reputation beyond reputeNora has a reputation beyond reputeNora has a reputation beyond reputeNora has a reputation beyond reputeNora has a reputation beyond reputeNora has a reputation beyond reputeNora has a reputation beyond reputeNora has a reputation beyond repute

Çok zor ve insanın hayatını yaşanmaz kılabilen bir hastalık. Belirtilerini görüyorsanız kendinizde ne olur ne olmaz bir bilene danışın sonu fena olmadan

Nora isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Sponsor Bağlantılar
Alt 23-06-2007, 16:59   #5
elacayib
Guest

Elacayib'in analizi...

Hepimiz sabah işe giderken kapı komşumuzla karşılaşırız; hatta ertesi gün veya ondan sonraki günler de karşılaşabiliriz.Tabii olarak tesadüf olarak düşünürüz ama paranoid kişi bunu değişik yorumlar.Komşusunun kendisini takip ettiğini,onu oyuna getireceğini sanır. yani şu:Algılama doğrudur fakat yorum hatası yapar.

Alt 23-06-2007, 21:17   #6

joseph mengele - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 4 joseph mengele henüz daha yolun başında

paranoyak olmadıgım takıp edılmedıgım anlamına gelmez degıl ?
joseph mengele isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Alt 23-06-2007, 21:33   #7

Karma gücü: 4 voodoooo henüz daha yolun başında

tedavisini biliyorum (günde 5 kez hiçbişeyi takmadığının somut örneklerini dünyaya kanıtlamak) ilk başlayanlar için 3 yeterli bi dozdur sonra kişiye göre arttırmak gerekebilir . bi yöntem daha var o da xanax ama ikisi de işe yaramıyo
voodoooo isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 23-06-2007, 22:20   #8
elacayib
Guest

Arkadaşım ,tabii olarak insanlar eğer ortada bir sebep varsa şüphelenirler,ama gecerli bir sebep olmadan da süphe ederlerse bu düşüncenin içeriğinde bir bozukluk vardır.

Mesela gece ıssız bir yolda yürüyorsunuz, böyle bir durum tabii olarak siz de anksiyete yaratır.Fakat paranoid kişide bu anksiyete çok farklıdır.

Sponsor Bağlantılar
Alt 25-06-2007, 17:54   #9
elacayib
Guest

Sanırım paranoid mizaçlı bir insansınız.

Tabii bu sizin paranoid mizaçlı bir insan olduğunuzu gösteriyor.
Fakat ondan şüphelenmeniz için ortada geçerli bir sebep varsa o ayrı.
Sponsored links

Alt 25-06-2007, 23:48   #10

Alıntı:
ngtfdnklm´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
aslında bende paranoyak olduğumu düşünüyorum...çünkü mesela sevgilim seni seviyorum falan dediğinde veya senin için ağladım dediğinde kuşku duydum..aslında bu kuşkunun yersiz olduğunu biliyorum çünkü hareketlerinden anlıyorum doğru söylediğini...ama...önüne geçemiyorum düşüncelerimin...bu paranoya mı peki sizce?...
bu paranoya bile olsa sevgilinin seni sevmemesi sana yalan sölemesi ne kadar önemli ki tüm erkekler sevgililerine yalan söyler ama bu kızları öldürmez çünkü bu konuda anlayış gösterirler ta ki sevgililerinin yalanları sayısı kendi yalanları sayısını geçene kadar gerçek paranoya çok daha hayati bişey demek istediğim bu ölümü veya hayatının mahfolacağını düşündüren ve gerçekten sorun olan bi hastalık tır

Alt 26-06-2007, 18:09   #11

wampiRRella - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 26 wampiRRella has a reputation beyond reputewampiRRella has a reputation beyond reputewampiRRella has a reputation beyond reputewampiRRella has a reputation beyond reputewampiRRella has a reputation beyond reputewampiRRella has a reputation beyond reputewampiRRella has a reputation beyond reputewampiRRella has a reputation beyond reputewampiRRella has a reputation beyond reputewampiRRella has a reputation beyond reputewampiRRella has a reputation beyond repute

çok zor ve kötü bi hastalık,hastanın kendisi ve çevresi çok önemli,of çok kötü çok
wampiRRella isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 26-06-2007, 18:45   #12
elacayib
Guest

Ama ben bu hastalığın pençesinde olupta etrafına belli etmeden hayatını idame ettiren insanlara şahit oldum.
Sponsored links

Sponsor Bağlantılar
Alt 26-06-2007, 19:54   #13

luciferian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 8 luciferian kısacası herkes için çok değerliluciferian kısacası herkes için çok değerliluciferian kısacası herkes için çok değerli

ben gördüğümde sabah komşumuzu birlikte asansöre biniyorsak eğer saçma binlerce şey aklıma geliyor benim açıkçası ve buna benzer başka bir çok şey...

Alt 26-06-2007, 20:48   #14
elacayib
Guest

Bir dostum vardı;annesinin hazırladığı yiyeceklerden hariç başka bir yerde kesinlikle yemezdi.

Alt 27-06-2007, 00:27   #15
elacayib
Guest

Paranoid kişinin ailesi genellikle otoriter,zorba,baskıcı ve eleştirel kişilerden oluşur.
Sponsored links

Alt 27-06-2007, 16:07   #16
elacayib
Guest

yanlış cümleler kurmuşsun sanırım anlayamadım.Yazdıklarını gözden geçir lütfen.

Sponsor Bağlantılar
Alt 27-06-2007, 19:38   #17

önemli değil umarım beni yanlış anlamamışsındır ngtfdnklm

Alt 02-11-2007, 13:37   #18

cagrimeric - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 3 cagrimeric yakında ünlü olacak gibi

falan filan tabi tabi ...zor bi hastalık

Konu cagrimeric tarafından (02-11-2007 Saat 21:41 ) değiştirilmiştir..
cagrimeric isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Alt 15-01-2008, 01:59   #19

Tengri - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 6 Tengri kısacası herkes için çok değerliTengri kısacası herkes için çok değerliTengri kısacası herkes için çok değerliTengri kısacası herkes için çok değerli

öncelikle bu konu için cok tesekkürler...

bu yazıyı okuduktan sonra anladim annem bu parankoyak!

yukarda yazilan belirtilerin hepsi var annemde evet...

su an gece 00:58 sabah ilk iş annemle konusup bir psikoloğa görünmesi istemek olacak...

Teşekkürler

" Paranoid kişinin ailesi genellikle otoriter,zorba,baskıcı ve eleştirel kişilerden oluşur. "

bizim için geçerli değil bu maalesef
Tengri isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 15-01-2008, 04:10   #20

mezzaluna - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 18 mezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud ofmezzaluna has much to be proud of

valla için prozac bişeyciğiniz kalmıo ama paranoyak olmakta genelde haklı oluyoruz fazla abartmadığımız sürece ben septik bir insanımdır ama dışa fazla yansıtmam olayları olağan değerlendirirm ama güvenmem her an herşeye açıığıım ve detaylı düşünürüm ama sınırı aşmamak lazım aslında delilikte göreceli bir kavram neye göre deli belki onlar normal biz anormaliz bu da değişik bir felsefik bakış açısı ama bir gerçek varsa insanlar var olduğundan beri insanlıkları yaratılışları gereği hem iyi hemde kötü olabiliyorlar temkinli olmakta fayda var yani boşuna paranoyak olmuyoruz hele bir kaç kez de tecrübe ettik mi hep oalcağını sanıyoruz aynı öğrenilmiş çaresizlik psikolojisi gibi

mezzaluna isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Sponsor Bağlantılar

Seçenekler Arama