JUKEBOX | CHAT | GNOXIS MESSENGER

Geri git   Gnoxis.com > YaÅŸam > İnsan Psikolojisi

Seçenekler Arama
Alt 17-11-2007, 23:57   #1

amnesia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 163 amnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond repute
Dissosiyatif Kimlik bozukluÄŸu & Dissosiyatif Testi

Paranormal durumlarla arasında ince bir cizgi olabilir,kırmızı ıle yaptığım alıntıların doğrultusunda...akılda bulunması yerinde olur diye düşünüyorum.
bu arada konu açılmış ama daha ayrıntılı ve ek olarak test oldugu ıcın bir de tabi gündeme getirmek ıcın ben de ayrıca acmayı gereklı buldum

Dissosiyatif Kimlik Bozukluk

Dissosiyatif Kimlik bozukluÄŸu (DKB):
Kişinin içinde birbirinden farklı kişilikler hissedip,bu kişiliklere uyan davranışlarda bulunması, bu kişiliklerin etkisi altında olduğu anlarda yaptıklarından habersiz olma halidirBu kişilikler bireyin kendi cinsiyetinden,yas grubundan, sosyoekonomik ve kültürel durumundan farklı olabilir. Bu kişiliklere ait kafasının içinden gelen ve kendisini yönlendiren sesler duyabilir.Farklı kişilikler var olan "ev sahibi" kişiliğe zarar verici davranışlar gösterebilir (eş ya da karşı cinsle uygunsuz ilişkiler, suça yönelik davranışlar gibi) . Ev sahibi kişiliği oldurup,yerine geçmek için intihar girişimlerinde bulunabilirler

Nasıl oluşmaktadır?

Genellikle çocukluk yaşlarında çok ağır fiziksel (dövülme, ağır cezalandırmalar),cinsel (tecavüz, cinsel tacizler) ve duygusal (sevgi gösterilmeme,sağlık,eğitim ihmalleri ve bakım gereksinimlerinin yerine getirilmemesi gibi) travma yaşantıları sonrasında gelişir. Bu donemde çocuk bu olaylar esnasında kendini olayın etkisinden kurtarmak için bir savunma mekanizması şeklinde “o olayı yaşayan ben değilim, bu olanlar bana yapılmıyor, ben bunları hissetmiyorum� vb düşünce değişiklikleri geliştirir. Bu zamanla normal dışı bir hal alıp, bu bozukluğa dönüşür. Bu sekil bir savunma sureci ,ağır travmalara uyum sağlamada önemli bir yere sahiptir.

Dissosiyatif kimlik bozukluÄŸunun birincil belirtileri:

İki ya da daha fazla birbirinden ayrı kimliğin aynı kişide varlığı (her birinin kendi içinde süreklilik gösteren çevre ve benlik algısı, ilişki kurma ve düşünme biçimi vardır). Bu kimliklerden en az ikisi zaman zaman tekrarlayarak kişinin davranışlarını denetim altında tutar. Önemli kişisel bilgileri sıradan bir unutkanlıkla açıklanamayacak şekilde anımsayamazlar.

Başka Türlü Adlandırılamayan Dissosiyatif Bozukluk :

Bu durumun DKB’ n dan farkı iki ya da daha çok kişilik durumu olmasına karşın, kişilikler arasında ayrılık ve farklılık yoktur ya da önemli kişisel bilgiler için unutkanlık durumu bulunmamaktadır. Genelde en çok görülen dissosiyatif bozukluktur. Ayrıca uzun süreli zorla düşünce aşılanması (beyin yıkama),tıbbi bir duruma bağlanamayan bilinç kaybı-koma halleri, bazı duyu ötesi algı yaşantılarının olduğu vakalar bu gruba örnek oluşturmaktadır.

Toplumda ne oranda görülmektedir?
% 5-10 arasında görülmektedirlerDaha çok kadınlarda teşhis edilmektedir. Erkek hastaların ise suç işledikleri için daha çok adli sistem içinde oldukları ve bu nedenle tanı konulamadığı düşünülmektedir. Kişilerin özellikle kafaları içinden gelen sesler duymaları , yaptıklarını hatırlamadıkları şeylerle karşılaşmaları gibi belirtilerin ,öğrenilmesi halinde kendilerinin “akıl hastanesine kapatılacakları ya da toplumda damgalanacakları � yönündeki inançları nedeniyle tedaviye başvurmadıkları görülmektedir

Hastalık niçin önemlidir?

Rahatsızlığı bilmeyen kişilerce yanlışlıkla daha ağır rahatsızlıklarla karıştırılıp,hastanın yanlış ve hayatını kotu etkileyen tedaviler uygulanmasına yol açılabilir. Hastanın işlevselliği kötü etkilenebilir. Hasta intihar edebilir ya da başkalarına zarar verebilir. Değişik kişiliklerin etkisi ile suç olarak addedilebilecek olaylarla karşılaşılabilir.

Tedavi:

Hastalık bu rahatsızlığı bilen psikiyatristlerce uzun dönemli psikoterapi ile tedavi edilmektedir. Tedavide kişiliklerin bir araya getirilerek bir bütün oluşturması ve geçmişte yaşanan ve bazı hallerde unutulmuş olan travma döneminin aydınlatılıp, bunun normal bilinç hali ile birleştirilmesi ve bütünleştirme sonrası eşlik eden diğer kişilik sorunları ve yaklaşımların tedavisi ile sürdürülür. Psikoterapi esnasında farklı kişiliklerin etkisi ile şikayetlerde alevlenmeler görülebilir. Bu durumlarda ilaç tedavileri ve kısa süreli yataklı tedaviler gerekebilir.

TEST:Psikiyatrist Net Dissosiyatif Testi

ZaMaNıN DıŞıNDa,MeKaNıN DıŞıNDa
E.A.P
amnesia isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Sponsor Bağlantılar
Alt 18-11-2007, 00:18   #2

danny - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 11 danny is a glorious beacon of lightdanny is a glorious beacon of lightdanny is a glorious beacon of lightdanny is a glorious beacon of lightdanny is a glorious beacon of lightdanny is a glorious beacon of light

elıne saglık benıde kucukken annem cok dovmustu ılerde bı problem cıkarsa bılemıyorum
danny isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 18-11-2007, 00:33   #3

serenadaschizophrana - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 158 serenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond repute

arkadaşlar izninizle bir yorum yapacağım. evet kaynak aldığınız siteleri yazıyorsunuz ama piskoloji çok ciddi bir bilim dalıdır. kişilik bozuklukları , bölünmeleri ve şizofreni de en zor ve karmaşık bölümleridir psikolojinin. benim aklıma takılan ve yadırgadığım nokta şu ; her ne kadar profesyonel sitelerden kaynak alsak da buradan piskolojik hastalıklar üzerine konuşmamız ne kadar doğru ve sağlıklı ?

Bütün yalnızlıklarınızın ilenci

Korusun çoğulluklarınızı
Cinnet koyun erdemin adını
Maskelerinizi kuşanıp yalanlarınızı çoğaltın
Hepiniz mezarısınız kendinizin...

serenadaschizophrana isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Alt 18-11-2007, 00:49   #4

Karma gücü: 163 amnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond repute

bir otör gıbı konusmak,üzerinde tartısmak ya da tanı koymak değil,bir de şu var ıhtımalini sunmaktı amacım...dissosyatif kişilik bozuklugunun sıklığına ve sitenın formatına bakınca gerekli diye düşünüyorum...

E.A.P

Sponsor Bağlantılar
Alt 18-11-2007, 00:59   #5

Karma gücü: 158 serenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond repute

yalnız bu başlık için değil yorumum bir kaç buna benzer başlık daha gördüm forumda o sebeple yazdım. insan psikolojisi cidden çok karmaşık bir olgu.

Korusun çoğulluklarınızı

serenadaschizophrana isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 18-11-2007, 01:11   #6

evet karmaşık ve bu yazı ıle ya da testle değil uzmana basvurmak lazım tanı gerekırse psikoterapi ve ilac tedavısi ıcın...
açtığım konu sadece bir ön bilgi niteliğinde itiraz noktanı anlamadım sanırım,benzer düşünüyoruz cunku

E.A.P
Sponsored links

Alt 18-11-2007, 12:47   #7

vegeta - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 10 vegeta kısacası herkes için çok değerlivegeta kısacası herkes için çok değerlivegeta kısacası herkes için çok değerlivegeta kısacası herkes için çok değerli

Paylaşım için teşekkürler.
Konu ile ilgili 1-2 gün önce trt-1'de bir film izlemiştim.

vegeta isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 18-11-2007, 13:06   #8

evet katatonik benzer düşünüyoruz. benim itirazım ( ya da önerim diyelim ) bu tip ciddi konuların bizleri çok fazla aşacağı noktasındaydı. takdir edersin ki şizofreni ve kişilik bozuklukları çok ciddi sonuçlar doğurabilecek hastalıklar ve bazen psikologlar bile çaresiz kalıyorlar.

Korusun çoğulluklarınızı

Sponsor Bağlantılar
Alt 18-11-2007, 13:14   #9
-YASAKLI-

CehennemdengeleN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 0 CehennemdengeleN is a glorious beacon of lightCehennemdengeleN is a glorious beacon of lightCehennemdengeleN is a glorious beacon of lightCehennemdengeleN is a glorious beacon of lightCehennemdengeleN is a glorious beacon of light

şizofreniye de benziyor sarayada demekki neymiş temel psikoloji bilgileri ile insanları çözmeye çalışmak yetmiormuş chok yakın bir arkadasim da böyle bir rahatsızlık atlatmıştı. sabah bir uyanmış hatayda. nasıl gittigini nedne gittigini hiç hatırlamıyor. ama baska zamanlarda baska seyler anlatiyor, ben mesihim, ardimdan gel fln. sakasinada deil ciddi ciddi. sonra saçlarını sarıya boyattı, rakamlara taktı (obsesifle karışık) sürekli kağıtlara kimsnein anlamadığı arapça rakamlar fln yazmaya basladı. yani karakter bölünmesi dediğin şey şu ana kadar bildiğim sadece şizofrenlerdeydi. işin ilginci, bu karakterilerin hiçbiri, bir dierini tanımıyo ama bazen farklı bir kişi yada varlık gibi içsel olarak onlarla konuşuyo ve o karakterde kendisi oldugu halde dışsal olarak yönelip onla dost oluyo, ona hitaplar takıyo. dostum, cin arkadaşım, hocam, ölen annem, hatta karşı cinsten beğendiği bir kıza bile bürünebiliyo. füg (kaçış) ve amnezi (hafıza yitimi) gibi farkli türevleri de var. ama bir tetikleyicisi mutlaka olmustur başka bir içsel hastalık, silah altında yaşama, şiddetli anksiyete, travmalar (sevdii birinin ölümü vs) paylaşım içi tşk
CehennemdengeleN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Alt 18-11-2007, 13:24   #10

cehennemdengelen mesajını okuyunca aklıma Beyza'nın Kadınları filmi geldi

Korusun çoğulluklarınızı

Alt 18-11-2007, 13:45   #11
-YASAKLI-

CehennemdengeleN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 0 CehennemdengeleN is a glorious beacon of lightCehennemdengeleN is a glorious beacon of lightCehennemdengeleN is a glorious beacon of lightCehennemdengeleN is a glorious beacon of lightCehennemdengeleN is a glorious beacon of light

Alıntı:
ladyofdestruction´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
cehennemdengelen mesajını okuyunca aklıma Beyza'nın Kadınları filmi geldi
seyretmedim ama umarım kötü bir şey deildir, yani yazıyla kurduun ilgi kötü deildir
CehennemdengeleN isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 18-11-2007, 18:15   #12

Yok kötü bir film değildi yaşadığı travmalar sonucunda çeşitli kişilikler geliştiren Beyza adındaki bir kadının hikayesini anlatıyordu. Hatta Türk sineması açısından başarılı bir deneme bile diyebilirim. Filmin tek kötü yanı Tamer Karadağlı'ydı

konuyu saptırdığımın farkındayım başlık sahibi arkadaşımdan özür diliyorum.

Korusun çoğulluklarınızı

Sponsored links

Sponsor Bağlantılar
Alt 18-11-2007, 19:57   #13

vhercle - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 38 vhercle has a reputation beyond reputevhercle has a reputation beyond reputevhercle has a reputation beyond reputevhercle has a reputation beyond reputevhercle has a reputation beyond reputevhercle has a reputation beyond reputevhercle has a reputation beyond reputevhercle has a reputation beyond reputevhercle has a reputation beyond reputevhercle has a reputation beyond reputevhercle has a reputation beyond repute

Dissosiyatif Bozukluk

Konuyla ilgili burda da biraz bilgi var..

Teşekkürler Katatonik..
vhercle isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 23-03-2008, 02:27   #14

overtheborderline - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 2 overtheborderline yakında ünlü olacak gibi

Ben dissosyatif ve borderline kisilik bozuklugu hastasi olan birisiyim (evet, bunu kabullenmekle maca 1-0 galip basladim ben demiyorum doktorlar oyle diyor)

Dissosyatif bozukluk bazi arkadaslarimizin dedigi gibi sizofreni ile baglantili bir rahatsizlik oldugunu soyleyebiliriz. Ya da soyle, sizofreni citanin en ucu, dissosyatif ortalarda..

Anlatacaklarim KISISEL yasadiklarim olmakla birlikte asla GENELLENEMEZ (yani arkadaslar okuyup ta "ay ben dissosyatifim yandik simdi napcam ben yag" dememeniz icindir. Degilsinizdir merak etmeyin (yani, insallah)

Soyle dusunun, beyninizden gelen bir ses surekli sizinle konusuyor. Nasilsin X? Bugun napalim? Hava ne guzel degil mi? ....vs Ve siz bunlara cevaplar veriyorsunuz. Bir acik oturum nidasinda bu olaylar.. Strese girdiginiz zamanda artik beyninizdeki ses yukseliyor ve bu sesler pesimist gorusler bildirmeye basliyor.. mesela "hah, goruyor musun X?, hayat ne kotu ve acimasiz, ve sen buralarda geziniyosun, hayatin senin bu sekilde, kurtulusun yok, cozumu biliyorsun.. bence yap.. (intihari kastediyor) ya da kendini yaralama olayi... "kendini biseylerle cizersen sikintin gidecek, hadi surana buyuk bi cizik at....vs tarzi" bu depresif donemlerde yapacaginiz tek birsey yok, zaten denildigi gibi hayatinizin bazi donemlerini hatirlamiyorsunuz. mesela ben bugun ailemle yemek yemeye gittim, ama nasil gittim? arabayi siteye kadar ben mi surdum? nasi yaptim ya onu? ordan arabayi ablam mi surdu? bunlari hatirlayamiyorum.

Depresif anlarda (sikintinin arttigi donem diyelim) basiniz donuyor, sesler artiyor ve napcaginizi bilmeden agliyorsunuz sebepsizce ve titreyerek. Kontrollu nefes alip vermeye basliyorsunuz, ama ise yaramiyor malesef.. En son yaptigim sey (yine neden ve nasil yaptigimi hatirlamiyorum) evdeki eski kullandigim antidepresanlari bugun kulandigim baska bi ilacin dozajina uygun getirerek almam, yani bu demektir ki 4 tane 20mg ilac yutmusum... tabi overdose kadar olmasa da neler oldugunu tahmin edebilirsiniz. gun boyunca ayakta yuruyen bir ceset.

Dissosyatif bozukluk tedavisi uzun suren bir rahatsizlik. (borderline hic deginmiyorum zaten) cunku kimlik degisimi her an olabilir, yani o ses sizin kimliginizi alabilir. ve siz kendi kimliginizi gormeden hareket edebilirsiniz.

Yapmak gereken sey, ilaclari duzgun alip medikal tedaviye devam etmek, ha biraz degisiklik olsun diyorsaniz bakirkoy ruh hastaliklari hastanesinde 1-2 hafta kalabilirsiniz (hic tavsiye etmiyorum!! )
overtheborderline isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 23-03-2008, 10:17   #15
-YASAKLI-

Karma gücü: 0 afektive ne işi var bunun burada

kimlikleri oluşturan toplumlardır.kişi eğer topluma uyum sağlıyamıyor ise bu onun kişiliğindeki bozukluktan değil kişiliğinin farklı olmasından kaynaklanır.tabi geniş anlamda düşünürsek toplum çok büyük bir etkendir kişiler üzerinde.
afektive isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Seçenekler Arama