JUKEBOX | CHAT | GNOXIS MESSENGER

Geri git   Gnoxis.com > Yaşam > İnsan Psikolojisi

Seçenekler Arama
Alt 04-10-2007, 16:01   #1
-YASAKLI-

izuchiring - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 0 izuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond repute
dolunayın insanlar üzerindeki etkisi

İnsanlar arasında bu inanç oldukça yaygındır. Hatta birçok ülkede polisler ve hastanelerin acil servis personeli, dolunay oluştuğu zaman işlenen suçların, intiharların, trafik kazalarının daha çoğaldığını, insanların renkleri görme yeteneklerinin azaldığını, sara nöbetlerinin sıklaştığını, sinir hastalarının uykusuzluktan daha çok yakındıklarını söylemektedirler ama bilim insanları bu görüşlere katılmıyorlar.

Eskilerin Ay'ın dönemlerine bağladıkları etkilerin büyük bir kısmının boş inançlar olduğu bir gerçektir. O zamanlar insanların uykularında gezinmeleri dolunay ışığı tarafından çekilmelerine bağlanıyordu. Dolunayın ışığının yatak odasından içeri girmesinin uyuyanın rüyasını etkilediğine, dolunay ile birlikte cinsel içgüdü fonksiyonlarının, insanların üremelerinin ve tarlaların bereketlerinin arttığına hatta 'kurt adam' efsanesine bile inanılıyordu.

Bilim insanları yine de Ay'ın evrelerinin ve özellikle dolunayın insanları etkilemesi olayına ciddiyetle yaklaşıyorlar. Ay'ın evreleri ile cinayetler, kazalar, dünyamızda oluşan kasırgaların dağılımı, magnetik alanlarda bozulma, kadınların aybaşları ve sara nöbetleri arasındaki ilişkileri yakından takip ediyorlar, devamlı istatistiki bilgi topluyorlar. Ancak kesin bir sonuca varılmış, Ay'ın evreleri ile bahsedilen olaylar arasında henüz bilimsel bir ilişki saptanmış değildir.

Yapılan bir çalışmada dolunay süresince oluşan trafik kazalarının alışılmadık bir şekilde fazla olduğu saptanmış fakat daha sonra olayların zaman aralıkları incelendiğinde çoğunun hafta sonu günlerine denk geldiği görülmüştür. Hafta sonu tatiline giderken ve dönerken sürücülerin acele etmeleri kazaların en önemli nedenidir. Yani tatil aceleciliğinin yarattığı trafik kazalarının yanında dolunayın etkisinin sözü bile edilemez.

Bilindiği gibi Ay'ın dünyada okyanuslardaki 'gel-git' denilen, suların alçalması ve yükselmesi olayı üzerinde doğrudan etkisi vardır. Vücudumuzun da çoğu su olduğuna göre Ay vücudumuzu da etkileyebilir mi? Vücudumuzdaki suyun oranı, okyanuslardaki su miktarı ile kıyaslanamayacağı gibi 'gel-git' olayı günde iki kez oluşmaktadır. Yani Ay'ın çekim gücü insanı etkilese bile bunun sadece dolunay safhasında değil her gün olması gerekir.

Dolunay safhasında iken Ay'ın parlaklığı da pek önemli bir etken değildir, çünkü bu safhada Ay'ın dünyaya gönderdiği ışık miktarı Güneş'in gönderdiğinin 600 binde biri kadardır.

Peki dolunayı bu kadar özel kılan nedir? Dolunay, Güneş Dünya'nın bir tarafında, Ay ise tam aksi tarafta aynı hizaya gelince oluşur. Bu durumda Güneş'in, Ay'ın Dünya üzerindeki etkisini arttırıp arttırmadığı da incelenmiştir. Bir miktar arttırdığı doğrudur ama Güneş o kadar uzaktadır ki bu etkileme de fazla kayda değer değildir.

Öyle görülüyor ki, her gün olan olaylar, Ay'ın dolunay safhasında da olunca sebep ona bağlanmaktadır.
izuchiring isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Sponsor Bağlantılar
Alt 04-10-2007, 16:06   #2

belfalas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 72 belfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond repute

ben dolunay zamanlarında oldukça enerjik hissederim kendimi....eğer enerjimi atacak bir uğraş bulamazsam o zaman agresifleşirim.ama genelde dolunay zamanlarında meditasyon yaparak veya ritüellerimi gerçekleştirerek bu enerjiyi verimli kullanmaya çalışırım. bence de doğru ayın insanları etkilediği.ama bence psikolojik açıdan etkiye açık ve hassas hisleri olanlar gözle görülür bir şekilde etkileniyor

know thyself...
belfalas isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 04-10-2007, 16:08   #3

sevgisu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 29 sevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond reputesevgisu has a reputation beyond repute

ben çok kolay etkileniyorum bu dönemde.....
daha içime kapalı oluyorum bi içe dönüş dönemi benim için......
sevgisu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Alt 04-10-2007, 16:17   #4
-YASAKLI-

izuchiring - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 0 izuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond reputeizuchiring has a reputation beyond repute

ben birebir etkileniyorum. dolunayın oluşumu başlamaya yakın tüm işlerim ters gidiyor. oluşum tamamlanıp tekrar geriye gitmeye başladığında o fırtınalar diniyor. ama araştırma sonuçları neden dolunayın etkisi pek fazla insanları etkilemez diyor hala anlamış değilim.
izuchiring isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Sponsor Bağlantılar
Alt 04-10-2007, 16:29   #5

amnesia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 163 amnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond repute

ruhsal durumumu, dolunayla ılıskılendırmedım hıç... dolunay oldugunu fark edersem hayran hayran bakarım sadece...

ZaMaNıN DıŞıNDa,MeKaNıN DıŞıNDa
E.A.P
amnesia isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 04-10-2007, 16:40   #6

belfalas - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 72 belfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond reputebelfalas has a reputation beyond repute

Alıntı:
katatonik´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
ruhsal durumumu, dolunayla ılıskılendırmedım hıç... dolunay oldugunu fark edersem hayran hayran bakarım sadece...
bide benim canım acayp rakı-balık çeker dolunayda....hele sahile yakın bi yerdeysem

know thyself...
belfalas isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Alt 04-10-2007, 16:43   #7

amnesia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 163 amnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond reputeamnesia has a reputation beyond repute

eskıden hıc bı dolunayı kacırmazdım otuturur ızlerdım..sımdı dar sokaklarda kapalı balkonlarda fark etsem de ızleyesım kacıo...ıst u sevmeme nedenlerımden bırını daha farkettım

ZaMaNıN DıŞıNDa,MeKaNıN DıŞıNDa
E.A.P
amnesia isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 04-10-2007, 16:55   #8

danny - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 11 danny is a glorious beacon of lightdanny is a glorious beacon of lightdanny is a glorious beacon of lightdanny is a glorious beacon of lightdanny is a glorious beacon of lightdanny is a glorious beacon of light

ay manzarası guzledır canım bos eskı bı tneeke ıcınde yakıcan atesını sonra alıcan bı kangal sucuk bı de bı galon kırmız dokme sarap ondan sonra ay mı carpıyo ınsanı yoksa sarap mı bılmıyorum ama sayılı gun cabuk gecer
danny isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Sponsor Bağlantılar
Alt 04-10-2007, 20:50   #9

akrep_ve_su - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 4 akrep_ve_su dikkatleri üzerinde toplamaya başlamışakrep_ve_su dikkatleri üzerinde toplamaya başlamış

For Elune..

Alt 04-10-2007, 20:56   #10

Karma gücü: 4 kashshaptu henüz daha yolun başında

bende dolunayda daha güçlü ve enerjik hissediyorum kendimi özellikle majikal olarak...
kashshaptu isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 15-11-2007, 22:46   #11

serenadaschizophrana - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 158 serenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond reputeserenadaschizophrana has a reputation beyond repute

ben yengeç burcuyum ve astrolojide yengeç'in yıldızı aydır. ayın 4 haline göre yengeçlerin de ruh hali değişir. ve dolunayda duygular tavan yapar. ben dolunay zamanları kendimi çok huzursuz hissederim. ve bu sebeple hava karardıktan sonra gökyüzüne bakmamaya çalışırım eğer dolunay varsa görmiyim ve etkilenmiyim diye.

Bütün yalnızlıklarınızın ilenci

Korusun çoğulluklarınızı
Cinnet koyun erdemin adını
Maskelerinizi kuşanıp yalanlarınızı çoğaltın
Hepiniz mezarısınız kendinizin...

serenadaschizophrana isimli Üye şuanda  online konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 16-11-2007, 00:06   #12

phora - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 7 phora is just really nicephora is just really nicephora is just really nicephora is just really nicephora is just really nice

Anadolu türkleri aydaki değişimler sonucu insanlarda meydana gelen ruhsal değişime aybastı derler ...

İngilizce luna'nın lunacy ( delilik, cinnet ) esinlenirek koyulduğu söylenir....

Dolunayda kesilen saç ve tırnak çabuk uzar, Anadolu'da hala koyunları dolunayda kırkarlar ağaçları dolunayda budarlar...

Genel olarak dolunay kadınları baştan çıkarır kadınlarda erkekleri böyle gider bu

Bu konuyla ilgili yazacak çok şey var da bu gün yazacak takatim yok

phora isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Sponsor Bağlantılar

Seçenekler Arama