evt böyle bir inanış var.
insanlara hapşırdıktan sonra 'çok yaşa' deme adetinin kökeni,hıristiyanların 'God bless you' yani 'Tanrı seni takdis etsin' veya Tanrı nın hayır duası üzerinde olsun' cümlesine dayanmaktadır. altıncı yüzyılda hapşıranlara vücutlarındaki şeytanı attıkları için tebrik anlamında söylenen bu söz büyük veba salgını başlayınca Papa tarafından söylenmesi zorunlu kılındı ve kanunlaştırıldı.
hapşırmanın bir de bilimsel açıklaması var tabi.
hapşırma, ani, irade dışı, sesli bir şekilde ağızdan ve burundan nefes vermektir. hapşırma burun kanallarındaki sinirlerin uyarılması sonucu oluşan psikolojik bir reaksiyondur. aslında burnumuz nefes almamızda çok önemli bir görev yapar. aava onun dar kanallarından türbülans oluşturarak geçerken hem ısısı ayarlanır, hem de içindeki toz burada filtre edilir.
buradaki sinirlerin uyarılmasının nedenleri değişiktir. en çok alerjik etkilenmedir ama toz, duman, parfümler hatta aniden ışığa bakma gibi başka birçok nedenleri daha vardır. hapşırmadan önce sanki bir yerimiz ısırılmış gibi sinir uçlarının ikaz göndermesi sonucu, burnumuzdan önce bir salgı gelir. biz bunun pek farkına varamayız.
bu salgının ardından beyine giden ikaz neticesinde baş ve boynumuzdaki kaslar uyarılarak ani nefes boşanması olayı yaşanır. ses tellerinin olduğu bölüm önce kapanır ve buradaki havanın basıncı iyice yükselir. sonra aniden açılarak hava yüksek bir sesle dışarı verilir.
hapşırma esnasında gözleri açık tutmanında imkansız olduğunu biliyormuydunuz
bir çogumuz bunları bilmiyor olabiliriz.
teşekkür ederiz ametist,
