22-10-2007, 13:52
|
#1 |
| Mektup(Ödev)
arkadaşlar.. yetiştirmem gereken bir ödevim. hoca farklı bir şey yapalım dedi ve yazılı (sınav) sadece mektup olucak. mektupta hocaya yazılacak ama ben bir hocaya nasıl mektup yazabilirim, bilmiyorum. bu yüzden siz değerli arkadaşlarıma başvurmak istedim.
bana mektup örnekleri gösterebilir misiniz? ya da bir hocaya ne yazılr?
söyleyebilir misiniz? |
| |
22-10-2007, 14:10
|
#2 |
|
Mektup türünü öğrendikten sonra hocamız bizden de böyle bir ödev istemişti ... Konu bu liseye geldiğimizde neler yaşadığımız - şimdi neler düşündüğümüz - lise hakkında varsa önerilerimiz üzerine yani kısaca lise hayatımız üzerine oluşturulmuştu .. Ben mektubuma ; '' Sayın hocam '' diye başlamıştım .. Genelde klasik olarak böyle hitap edilir ; sayın ya da sevgili hocam vs. Konu serbest ise benim gibi okulla ilgili yazabilirsiniz .. Çünkü öğretmenle arada kurulan bağ okuldur( üniversitedeyseniz daha ciddi bir konu olabilir .. ) , önerebilceğim en basit konu da o diye düşünüyorum ... Benim fikirlerim bunlar .. Biraz klasik ama ... ..
Edit : hangi dersin sınavında yazılıyorsa mektup onunla ilgili düşüncelerde yazılabilir mesela ... Sözel derslerde bu da olabilir ..
__________________ |
| |
22-10-2007, 14:37
|
#3 |
|
sağol önerin için.
istersen ben bir giriş yapayım nasıl oldu siz karar verin.
"sayın öğretmenim;
merhabalar, iyisinizdir umarım.bu mektubu yazmamın sebebi,
kendi hakkınızda benim düşüncelerimi belirtmek içindir. tabi ki
........" |
| |
22-10-2007, 15:24
|
#4 | | -YASAKLI-
|
Sana çiçek getirdim dikkatini çekmek için, her sabah karşıladım; bir gülücük görmek için, selam durdum en önde; bir günaydın bekledim: Okan'a gülümsedin; sanki beni görmedin... Seni sevdim öğretmenim yine de seni sevdim, bisikletim olsaydı inan sana verirdim... Sabah kırağıda geldim, buzda karda hep geldim; Çok üşüdüm öğretmenim üşümüşsün demedin... Didem hastalanmış Didem dedin Şebnem dedin, Züleyha’yı Tolga'yı her fırsatta seversin... Hasta oldum bilerek, bunu hiç fark etmedin... Sevgini kazanmayı bir tek ben beceremedim... Kapılarda bekledim, tahtayı hep ben sildim; Bazen ayağa kalktım, kimi zaman eğildim, Gözümden yaş aktı bazen, kendi kendime sildim, Sana yakın olmayı bir tek ben beceremedim... Yedi binlere kadar yazın dedin, Parmaklarım tutuldu yazmaktan vazgeçmedim... Defterine baktın Aytuğ ile Figen'in, Dokuz yaprak doldurdum ödevimi görmedin... Şiir verdin Nalan'a, Zühal'in resmini övdün, Süreyya'ya güven verdin, beni hiç mi sevmedin? Gücensem de öğretmenim,hiç kızmadım, Renk vermedim: Arka sıradaki Mehmet; seni seven Mehmet'in... Tabii ki böyle yazmayacaksın Şöyle bir şablon olabilir belki; Şehir, Tarih (Örn. İzmir, 22.10.2007) Saygıdeğer Öğretmenim... (Sayın kelimesi, resmiyet bildirir. Öğretmenize yazılan mektupta, saygı ve hürmet bildiren bir giriş seçilmeli... Ya da "Saygıdeğer Hocam"... Eğer arkadaşınıza yazsaydınız "sevgili bilmem kim" diye başlıyacaktınız...) Giriş: Konunun özü ve mektubun yazılma nedeni (Mutlaka bir konu seçeceksin. Havadan sudan bahsetmeyeceksin herhalde.) Gelişme:Konuyu burda açacak, önerilerini paylaşacaksın. Sonuç: Konunun özeti, "bir teşekkür" ve İyi dilekler Ad SOYAD (Örn. Kadera ELEGRAM) Adres (Ödevse, sınıf nosu ve sınıf da olabilir) X Anlatım, senli benli, sıcak,içten; karşımızdaki ile konuşur ve söyleşir gibidir. X Basma kalıp ve yersiz cümleler kullanılmaz. Hele sen bir bitir; bitince kontrol edeyim ama  |
| |
22-10-2007, 15:34
|
#6 |
|
iyi öyleyse ben mektubumu yazayım. sizde eksik ve fazla yanlarını..
şu değilde şu yazılsa daha iyi olurdu gibi önerilerde bulunursanız bu iş gerçektende tamamdır.
sağolun. yardımlarınız için. mesajı aldım. silent corpse..
her ikinizede teşekkürler. |
| |
22-10-2007, 16:29
|
#7 | | -YASAKLI-
|
Ben de özendim şimdi; bir mektup da ben yazıyorum lise hocama...Sevgili Hocam G.K.ye burdan en derin hürmetlerimi iletiyorum... Adana, 22 Ekim 2007 Pazartesi Saygıdeğer Hocam... Bu mektubu size şimdi çok uzaklardan yazıyorum. Hep gülümseyen yüzünüz şu an sanki karşımda... Okul yıllarını çok özlüyorum. Hele de sizin derslerinizi... Bana şiiri siz sevdirmiştiniz. Orhan Veli'yi, Nazım'ı, Hele ki Cenap Şehabettin'i... "Gönlüm dolu âh u zâr kaldı" diyordu Abdulhak Hamid... Öyle de oldu sanırım... Bazen derslerde pencereden dalgın dalgın bakardım. Değişmeyen, bir bu dalgınlığım kaldı sanırım. Uçarılığımdan, gençlik monologlarından, o senin "sevgilin" bu benim "sevgilim kavgalarından... Arkadaşlarla hala yazışıyoruz... Bazen eski okulun yakınlarındaki mahallelerden geçiyorum; acaba tanıdık bir yüz görür müyüm diye. Unutmuşum, yüzlerin de eskidiğini, zamanın yüzlerden de çok şey götürdüğünü. Karşılaşsak bile sanki tanıyacağım ya... Olsun... Belki de aradığım, kendimdir... Lisedeki şen-şakrak yıllarım... Sıra arkadaşım Mehmet'in, defterime karaladığı bir söz vardı: "Gençlik, ümitlerle; ihtiyarlık hâtıralarla yaşanır." Şimdi ne derdi karşımda olsa... Beni güldürmek için ne muziplikler yapardı. Hayır... Aradığım hatıralar değil. Onlar zaten hep gözümün önünde. Belki de gönlümde kucak kucağa ölen ümitlere ağlıyorum... Bana "Çalıkuşunu" siz okutmuştunuz (belki) zorla... İyi ki okumuşum diyorum şimdi. Kendimi bir çalıkuşuna benzetiyorum. "Ruhların Parmakları" romanındaki Adnan Bey'e... Beynimin bir yerlerinde saklı duran bir "Raskolnikov" var hala. Sokakta yada caddede karşılaştığımızda, siz geçerken yanımızdan, sigaramızı hep arkaya saklardık. Gülümserdiniz. Derste de, "Karlı dağların başından duman eksik olmaz M....." demiştiniz... Taş atmalarınızı bile özlüyorum hocam... Edebiyatı seçmemin nedenleri arasında şüpsesiz ki sizin telkinlerinizin önemi büyüktü... Orda da sizin kadar sıcak, ilim dolu münevverler tanıdım. İyi ki tanımışım... Mektubumu burda bitirirken hürmetle ellerinizden öper, mukaddes görevinizde size başarı ve mutluluklar dilerim. M. |
| |
23-10-2007, 16:15
|
#8 |
|
arkadaşlar, mektubu yarına yetiştirmem gerekli ama henüz bir şey yapabilmiş değilim. hoca yeni geldi, garip bir hoca ve de erkek. dil ve anlatım dersimize gelmekte. böyle bir hocaya yazılan mektubun konusunu soruyorum sizlere sizce konusu ne olmalı. hoca kendinizi tanıta da bilirsiniz dedi ama kumral gözlü uzun boylu diyecek halim yok ya. gerçektende deneyimli arakadaşlarımız var burda biliyorum . sadce konusu ne olabilir sizden bunu istiyorum.
benim fikrim
hocayı eleştirmeyi düşünüyorum. ama nasıl başlanılmalı bir mektuba
ne bileyim arkadaşımıza yazsak nasıl başlayacağımı biliyorum ama sonuçta buı bir hoca değil mi?
not:luciin ve siLent coRpse bana yardım ettiğiniz için teşekkürler. luciin senin verdiğin şablonu aldım o şablona göre yapacağım.
konu ne olmalı tam bir sıkıntı hali.. |
| |
23-10-2007, 19:09
|
#9 | | Guest |
buldum ampul yandı kafamda (:
1-dil ve anlatım dersi hocasıysa muhakkak Türkçe dilinin ne denli değiştiğinden memnun olmayan ,dilimize yabancı kelimelerin girmesiyle özümüzü yitirdiğimizden .... gibi gibi
2-Şehitlerimizle de ilgili olabilir?gündem babında...
konu sıkıntısı varsa hala biraz daha düşünübelilirim.benim kompozisyonum ıyıydı Lisede. luucin kadar olamasakta
hocam buyrun (: | |
| |
24-10-2007, 12:35
|
#10 |
|
hallettim.
luciin in şablonuyla
silen corpse nin tavsiyesiyle (pm) ve
resureksiyon un fikriyle
hallettim. bu üçlüyü birleştirtim ve mükemmel bir şey ortaya çıktı.
imla kuralları kalmıştı onuda hallettim ve ödevi teslim için hocanın yanına gittim ama hoca yokmuş.  yarına kaldı..
gerçektende teşekkür ederim. ( yardım ettiniz.) kimse sizin yaptığınız yapmaz, yapamaz. |
| |