JUKEBOX | CHAT | GNOXIS MESSENGER

Geri git   Gnoxis.com > Teknoloji ve Bilgisayar > Bilim & Teknoloji

Seçenekler Arama
Alt 11-12-2006, 21:14   #1

whitepower - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 13 whitepower is just really nicewhitepower is just really nicewhitepower is just really nicewhitepower is just really nicewhitepower is just really nice
12.300 Yıl Önce Gökte Bir Ay Daha Vardı!!

Vela Supernovası

Galaksimizde, 1.300 ışık yolu ötede yani 12.300 yıll öncesinde, Vela Takımyıldızı´nda bir süpernova patlaması oldu. Patlama, 11.000 yıl önce 10 magnitute derece parlaklıkta dünyadan görüldü; bu parlaklık dolunayın 7 gün sürmesi kadardı. Şu anda ise bizler patlamanın artıklarını 1.000 ışık yılı uzaklıktan görüyoruz. Patlama özellikle Akdeniz ufkunda görüldü yani Ay kadar parlaktı. Çıplak gözün görme yeteneğine göre, süpernovanın ışınlarının yaygınlığı Ay´ın çapını dahi aşıyordu. Bu muhteşem bir uzay dansıydı, akıl ötesi bir bir ateş kütlesi tüm renklere dönüşerek bir gayzer gibi fışkırıyordu. O zamanın gözlemcileri patlamayı nabız gibi atarken görüyorlardı. Büyük olasılıkla ormanlarda ve yerleşim merkezlerinde yaşayanlar gölge oyunları da gördüler.

Vela sözcüğü İspanyolca ve gözlemek anlamında. Akadlar Sümer ülkesine Sümer Toprağı anlamında, Gözlemcilerin Toprakları diyorlardı. Süpernova, Michanowsky´in araştırmalarına göre Sümerliler tarafından görüldü ve kaydedildi; 4.000 yıllık bir yazıtta "Yaradılış Tarihi" başlığı altında; "Tanrı Ea´nın Vela´daki dev yıldızı" deniyordu. Timothy Ferris´e göre Mısır´ın Ankh´ı ve Tanrı Toth süpernovayı simgelemektedir. Böylesine büyük bir patlamayı bizlerin hayal etmesi dahi mümkün değil, gördüğünüz fotoğraflarda bir diğer süpernova patlaması yer alıyor; galaksinin 1940 yılındaki fotoğrafında olmayan patlama, bir yıl sonraki fotoğrafta açıkça görülüyor. Kimbilir oralarda neler oldu? Ve acaba şimdiki görüntü nasıl ama bunun için beklememiz gerekiyor...

Kaynaklar:
* Science Digest.
* Tony Smith, "13 March 1941"
* Sümerce-‹ngilizce Sözlük: Adapa (Dan Sullivan)
* History of the Bronze Age in Mesopotamia
Kimi vardır rüzgarın ağaç dalında çıkardığı sesle irkilir,Kimi de vardır ki dünya yıkılsa farketmez neler olduğunu etrafında...Sen ağaç dalındaki rüzgar olursun eleştirirken,ben veya bi başkası patlayan bomba olur ayaklarının dibinde!!Sen benim doğruları dile getirmemdeki üslubumu çirkin bulursun bi başkası sırf sert cevaplarım var diye benim üslubumu beyenmeyen senin üslubunu çirkin bulur ...Şimdi ister tebrik et beni...İstersen kır kalemimi!!!

Ego primum tollo,nominor quoniam leo!!

whitepower isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Sponsor Bağlantılar
Alt 29-12-2006, 11:07   #2

Dolunay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 19 Dolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to behold

Çok ilginç.12300 yıl önce bir tane daha ay vardı fakat süpernova patlaması ile parçalandı.Bu kafam da yeni sorular doğuruyor.Bu süpernova patlaması denen şeyin şimdiki ayın da başına gelme ihtimali var mıdır? (Dolunay demeyin üstüme alınıyorum)

Süpernovalar nedir?
Pulsar'lar nasıl oluşur?

Yıldızların büyüklükleri onların yaşam süreleri ve ölüm şekilleriyle yakından ilgilidir. Büyük kütleli yıldızlar süpernova patlamalarıyla ölürler. Dünya'dan gözlenen en son süpernova patlaması 1987 yılındadır. Süpernovalarla ölen yıldızlar nötron yıldızlarına (pulsarlara) dönüşürler. Pulsarlar evrenimizin en ağır kütleli, en parlak ve en hareketli cisimleridir. PSR 1913 pulsarı kendi çevresinde saniyede 600 kez dönmektedir.
Ne yangınlarda yandım ben
Korkma buna da dayanırım.
Dolunay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 29-12-2006, 11:14   #3

axcd82 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 9 axcd82 dikkatleri üzerinde toplamaya başlamışaxcd82 dikkatleri üzerinde toplamaya başlamış

yazıyı ben mi yanlış anladım yoksa bir patlama oldugunu ve bu patlamanın 7 gün boyunca dolunay gibi görünecek kadar büyük oldugunu mu anlatıyor yazıda...

Knowing is not enough,you must apply;
willing is not enough ,you must do.Bruce Lee

axcd82 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Alt 29-12-2006, 11:34   #4

Dolunay - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 19 Dolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to beholdDolunay is a splendid one to behold

Ya ben de anlamadım aslında.Şimdi gördüğümüz dolunay bu patlamanın artığımı yani????
Ne yangınlarda yandım ben
Korkma buna da dayanırım.
Dolunay isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Sponsor Bağlantılar
Alt 29-12-2006, 11:40   #5

axcd82 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 9 axcd82 dikkatleri üzerinde toplamaya başlamışaxcd82 dikkatleri üzerinde toplamaya başlamış

Alıntı:
Dolunay´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ya ben de anlamadım aslında.Şimdi gördüğümüz dolunay bu patlamanın artığımı yani????
yok ya sanmam...bence dediğim gibi çook büyük bir patlama olduğunu anlatıyor... dünyadan dolunay gibi gözükmüş...sümerler fln da görmüş...

Knowing is not enough,you must apply;
willing is not enough ,you must do.Bruce Lee

axcd82 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 29-12-2006, 12:05   #6

birikinti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Karma gücü: 9 birikinti dikkatleri üzerinde toplamaya başlamışbirikinti dikkatleri üzerinde toplamaya başlamışbirikinti dikkatleri üzerinde toplamaya başlamış

Böyle bi şeyler okumuştum... dünyanın başka ayı yada ayları olabileceği bunların dünyaya düşmüş olabileceği yada farklı çarpışmalarla yok olmuş olabileceği ihtimali vs...
"Karanlık olmadan aydınlık gün ışığında bir kandil taşımak gibi olacaktı. Bilgeliğin avantajı karanlıktan gelir. Karanlık olmasaydı ışık fark edilemeyecekti ve bir yarar sağlamayacaktı.Tanrı bir şeyi diğerinin zıttı yaptı”
birikinti isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsored links

Seçenekler Arama