Üyelik tarihi: 12 2006 Nerden: çorum
Mesajlar: 2.393
| Dağselvisi,Defne,Fesleğenotu,Frankince nse
DAĞ SELVİSİ
Dağ selvisi ağaci aromatik yağinin Latincesi Cetrus Atlantica'dir. Selvi ağacinin
kozalaklarindan elde edilir. Mumya yapiminda kullanilmaktadir. Bugün Lübnan
ve Fas'ta yetişmektedir.
Herbal Terapi
Romatizma! hastaliklarda, antiinfalamatur olarak el ve ayak parmaklarindaki
üşümelerde kullanilir. Antiseptik özelliği mevcuttur. İdrar yollarinda ödem
çözücü yani diüretik etkisi mevcuttur. Sistitteki ağrili işemelerde kullanilir.
Akciğer hastaliklarinda, farenjitte, bronşitte, öksürükte kullanilmaktadir.
Aromaterapi
Dağ selvisi aromatik yaği, ağaç kokusundadir. Bütün stres tiplerinde
kullanilmaktadir.
Kozmetikte Kullanim
Aromatik yağin kuru cilt üzerine etkisi mevcuttur. Mantar enfeksiyonlarina
karşi kullanilir. Kepek ve ekzamada kullanilir. Vitiligo adini verdiğimiz ala
tedavisinde, seborede, yağli ciltlerde, saçlarin beslenmesinde, derideki
irritasyonlarda, Selülit tedavisinde ve vücuttaki su tutulmasinda etkilidir.
Kullanim Şekli
Masaj ve banyoda uygulanmaktadir. Doğrudan uygulanir. Kuru ciltlerde birkaç
damla nemlendirici kremle masaj tarzinda kullanilir. Yağli ciltlerde kaynar suya
birkaç damla konulduktan sonra başa havlu konularak yüze buhar tarzinda
uygulanir. Selülit tedavisinde masaj yapilarak doğrudan uygulanmaktadir.
Kullanilmadan önce dilüe edilmelidir. Omuzlara uygulama masaj tarzindadir.
İrite edici özelliğinden dolayi mukoza membranada kullanilmaz. Koyu cam
şişelerde saklanmalidir. Hamilelikte uygulanmaz.
Uygun Karişimlari
Bergamot Selvi Yasemin Ardiç Neroli Biberiye.
DEFNE
Latincesi Laurus Nobilis olup, Akdeniz bölgesinde yetişen kişin yaprak
dökmeyen bir ağaçtir. Yapraklari derimsi ve özel kokuludur. Meyveleri zeytin
büyüklüğünde olup yağ bakimindan zengindir. Merhemi tipta romatizmal
hastaliklarda kullanilir. Defne yapraklarinda Folium Lauri adi verilen uçucu
yaği bulundurur ve defne yapraklari baharat olarak kullanilir.
Herbal Terapi
Mitolojide Apollon'un başindaki taç olan defne yapraği, Yunanlilara göre tanrilar
tarafindan korunmanin işaretidir. Sezar banyo suyuna defne yapraği attirmakta
idi. Baharat olarak balik ve et yemeklerinin arasina pişirilirken konularak lezzet
sağlamakta kullanilir. Sindirim sistemi hastaliklarindan hazimsizlikta,
iştahsizlikta, gastritte, karindaki gaz şikayetinde etkilidir. Solunum yolu
hastaliklarindan grip, müzmin bronşitte ve ateş düşürmek için kullanilir. Kadin
hastaliklarindan adetin düzenlenmesinde etkilidir.
Aromaterapi
Defne yaği tibbi olarak sert bir koku ve sicaklik verir. Yağ kaslarda gevşeme,
vücut isisinda artma, antiseptik ve immun sistem adini verdiğimiz bağişiklik
sistemini artirici etkisi vardir. Aromaterapide eklem ağrilarinda, adet
ağrilarinda ve idrar retansiyonunda kullanilir. Soğuk alginliğina bağli eklem
ağrilarinda, viral enfeksiyonlarda ve vücut direncinin artirilmasinda kullanilir.
Kullanim Şekli
Defne yaği masaj, buğu ve lapa tarzinda kullanilir. Yağ sicak suya konularak
radyatör peteklerine konularak havadaki mikrobu ve virüsü öldürmekte
kullanilir. Eklem ağrilarinda masaj tarzinda kullanilmaktadir. Deriyi tahriş
edici etkisinden dolayi dilüe edilerek kullanilmalidir. Hamilelik esnasinda
kullanilmaz.
FESLEĞEN OTU
Latincesi Ocimum Basilicum olan fesleğen otunun, tatli fesleğen otu çiçeğinden
aromatik yağ elde edilmektedir. Asya ve özellikle Hint tibbinda önemli bir yeri
vardir. Akdeniz ülkelerinde ve özelikle Kibris'ta, Pasifik Adalari'nda ve
Amerika'da yetişir.
Herbal Terapi
Pek çok ülkede yani cinsel gücü artirici etkisinden faydalanilmaktadir. Öte
yandan, sindirim sistemine etkisinden dolayi diyetisyenler tarafindan kullanilir.
Aromaterapi
Sindirim sisteminde, hazimsizlikta, kusmalarda, bağirsak enfeksiyonlarinda,
ishalde, karindaki gazda etkilidir. Sinir sistemi hastaliklarindan migrende ve
sinüzitte, nezlede etkilidir. Psikolojik rahatsizliklardan anksiyete, histeri,
uykusuzlukta kullanilir. Solunum sistemi hastaliklarindan astim bronşialede,
hiçkirikta, kronik bronşitte kullanilir. Böcek sokmalarinda ve böcek sokmalarina
karşi kullanilmaktadir.
Kozmetikte Kullanim
Kozmetikte, cilt altinda varislere bağli oluşmuş dolaşim bozukluklari ve
uyuşukluklari gidermek için kullanilir. Derideki poor adini verdiğimiz
gözenekleri açarak hücrelerin havalanmasini sağlar.
Kullanim Şekli
Masajla, banyoda ve inhalasyon tarzinda kullanilmaktadir. Cildi temizlemek için
çok az miktarda kullanilir. Masaj için kullanilirken dilüe edilmelidir. Dikkat
edilmesi gereken önemli nokta fesleğen bazi şahislarda deride iritasyon yapici
etkiye sahiptir. Daima dikkatli kullanilmalidir. Hamilelikte kullanmaktan
kaçinilmalidir.
Uygun Karişimlari
Bergamot Lavanta Sardunya.
FRANKİNCENSE
Latincesi Boswelli Cateri'dir. Tropikal bölgelerde yetişen pennat yaprakli
ağaçlardir. Reçine veya uçucu yağ taşirlar. Olibanum adi verilen madde içerir.
Afrika'da, Asya'da ve Avrupa'da yetişir. Limon tadinda ve kâfur kokusunda bir
maddedir.
Herbal Terapi
Günlük olarak nefes darliğinda, müzmin nezlede kullanilir. İlaç yapiminda
kullanimi söz konusudur. Yorgunlukta, halsizlikte, ruhsal rahatsizlikta, işe bağli
yorgunluklarda, vücudun yemden düzenlenmesinin sağlanmasinda kullanilir.
Aromaterapi
Aromatik yağ, ağaç ve kâfur kokusunda, limon tadini andiran bir yağdir.
Kullanildiği zaman vücuda isi verir. Antiseptik, bağ dokusunun kuvvetlenmesine
etkili, kaslarda gevşeme oluşturur. Aromaterapi olarak yorgunlukta, ruhsal
bozukluklarda, soğuk alginliğinda ve göğüs şikayetlerinde etkilidir.
Kozmetikte kullanim
Antiseptik özelliğinden dolayi cildin temizlenmesinde kullanilir. Masaj tarzinda,
banyoda, solunum yolu ile kullanilir. Baş ağrilarinda masaj tarzinda boyunun
masaj yapilmasi önerilir. Doğrudan inhalasyon tarzinda uygulama, gevşeme
sağlar. |